FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJEMAČKA: VIŠE LJUDI UMIRE OD KRIVO PROPISANIH LIJEKOVA NEGO U PROMETU

BERLIN, 16. lipnja 2004. (Hina) - Od pogrešno propisanih lijekova uNjemačkoj godišnje umre više osoba nego od posljedica prometnihnesreća.
BERLIN, 16. lipnja 2004. (Hina) - Od pogrešno propisanih lijekova u Njemačkoj godišnje umre više osoba nego od posljedica prometnih nesreća.

Prema podacima Udruge ljekarnika Sjeverne Rajne, koje je prenio dnevnik "Westfalen Blatt", liječnici godišnje prepišu oko 300.000 "krajnje upitnih" lijekova, od čega je prošle godine umrlo preko 25.000 osoba. U istom razdoblju je u prometnim nesrećama umrlo oko 6.000 građana.

Kako se nadalje izvješćuje, nepravilno propisani lijekovi u "drastičnoj" mjeri nepotrebno opterećuju ionako prazne blagajne zdravstvenog osiguranja. Njemačka socijalna udruga (VdK), koja kontrolira rad socijalnih službi, upozorava na "krajnje neodgovoran i traljav" odnos prema starijim pacijentima. Prema VdK-u, starijim pacijentima se prilikom kliničkog liječenja promijeni dvije trećine terapije, koja se ponovno mijenja nakon što pacijent biva otpušten. Glasnogovornica VdK-a Sabine Kohla smatra da je loša koordinacija između kliničkog medicinskog osoblja i kućnih liječnika često pogubna za starije pacijente.

Daljnji uzrok povećane smrtnosti kao posljedica uzimanja lijekova povezuje se s činjenicom da većina lijekova koji se nalaze na njemačkom tržištu, unatoč tome što se većina pacijenata nalazi u poodmakloj dobi, nije ispitana na osobama starijima od 70 godina. VdK stoga zahtijeva da se kao uvjet za puštanje nekog lijeka na tržište uvede i ispitivanja na starijim osobama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙