FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KOD AUSCHWITZA PRONAĐENO SKRIVENO ŽIDOVSKO BLAGO

VARŠAVA, 22. lipnja 2004. (Hina/dpa) - Neprocjenjivo židovsko blagopronađeno je blizu bivšeg koncentracijskog logora Auschwitz, gdje sunacisti tijekom holokausta ubili više od milijun europskih Židova.
VARŠAVA, 22. lipnja 2004. (Hina/dpa) - Neprocjenjivo židovsko blago pronađeno je blizu bivšeg koncentracijskog logora Auschwitz, gdje su nacisti tijekom holokausta ubili više od milijun europskih Židova.

Ceremonijalni židovski svjećnjaci menore i svjećnjaci za hanuku samo su neki umjetnički predmeti pronađeni tijekom iskapanja temelja sinagoge u gradu na jugu Poljske Oswiecim, gdje se tijekom okupacije nalazio zloglasni logor.

Izgubljene vrijednosti otkrivene nu na mjestu nekadašnje "Velike sinagoge" u Oswiecimu, koju su nacističke snage do temelja spalile 1939. godine.

Nadajući se da će pronaći svetu knjigu Toru i druge religijske artefakte, poljski arheolozi pod vodstvom Malgorzate Grupa počeli su s iskapanjima početkom lipnja.

Grupa se nada da će informacije prikupljene od očevidaca pomoći u pronalaženju izgubljene Tore, za koju se vjeruje da je spaljena zajedno s ostalim obrednim predmetima u studenom 1939. godine.

Bivši stanovnik Oswiecima Yariv Nornberg došao je na ideju da se traži izgubljeno blago nakon što je za njega uopće doznao od svjedoka koji je vidio kako se obredni predmeti neprocjenjive vrijednosti zakapaju.

Cijeli projekt financiraju privatni donatori i Konferencija Claims.

Prvi Židovi naselili su Oswiecim sredinom 15. stoljeća. Zajednica je florirala do drugog svjetskog rata, kad je od ukupno 12 tisuća stanovnika tog poljskog gradića njih 8 tisuća bilo Židova. Nakon nacističke invazije 1939. godine u Oswiecimu je izgrađen najveći koncentracijski logor u Europi. Oko 1,1 milijun ljudi ubijen je u Auschwitzu od kojih je otprilike 90 posto bilo europskih Židova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙