FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: STIPE ŠUVAR - "USAMLJENI JAHAČ" NA HRVATSKOJ POLITIČKOJ POZORNICI

ZAGREB,30. lipnja(Hina) - Dr. Stipe Šuvar ostao je vjeran idejisocijalizma sve do smrti što mu je na hrvatskoj političkoj scenidonijelo ulogu "usamljenog jahača", konstatira ljubljansko "Delo"povodom smrti čelnika SRP-a.
ZAGREB,30. lipnja(Hina) - Dr. Stipe Šuvar ostao je vjeran ideji socijalizma sve do smrti što mu je na hrvatskoj političkoj sceni donijelo ulogu "usamljenog jahača", konstatira ljubljansko "Delo" povodom smrti čelnika SRP-a.

Više od aktualnih projekata Šuvarovo su političko djelovanje obilježile "kontroverze vezane za njegovu ulogu u SFRJ", konstatira ljubljanski list, dodajući da je taj političar nakon 1991. g. igrao perifernu ulogu u hrvatskoj politici, pri čemu je njegova stranka "kritizirala nacionalizam, kapitalizam i globalizaciju".

U Sloveniji je Šuvar niz godina apostrofiran kao partijski konzervativac a pripisivana mu je i negativna uloga u neuspjeloj reformi školstva u Jugoslaviji te forsiranje strukovnih škola na račun gimnazija, podsjeća "Delo".

Čelnik SRP-a često se u Sloveniji spominjao i kao jedan od začetnika ideje o "zajedničkim jezgrama" u nastavi književnosti koja je u slovenskoj javnosti u to vrijeme dočekana s žestokim kritikama i tvrdnjama da vodi u svojevrsno osporavanje slovenske kulturne autonomije i posebnosti, navodi list.

U posljednje vrijeme neki slovenski autori s područja obrazovanja upozoravaju da danas i Europa sve više financijski podupire "europske zajedničke jezgre", te u sustavima obrazovanja na području književnosti i povijesti preporučuje "isticanje sličnosti među nacionalnim literaturama" na štetu nastave nacionalne književnosti, filologije i povijesti, primjećuje "Delo".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙