FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

brzojavi sućuti obitelji Stipe Šuvara

ZAGREB, 29. lipnja 2004. (Hina) - Brzojave sućuti obitelji Stipe Šuvarakoji je noćas iznenada preminuo u svom domu u Zagrebu uputili suhrvatski predsjednik Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog saboraVladimir Šeks, čelnici političkih stranaka, kolege sa zagrebačkogFilozofskog fakulteta, časopisa "Hrvatska ljevica".
ZAGREB, 29. lipnja 2004. (Hina) - Brzojave sućuti obitelji Stipe Šuvara koji je noćas iznenada preminuo u svom domu u Zagrebu uputili su hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, čelnici političkih stranaka, kolege sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, časopisa "Hrvatska ljevica".

"Zatečen sam i iskreno potresen viješću o iznenadnoj i preranoj smrti profesora Stipe Šuvara. Bio je jedan od onih rijetkih ljudi koji su ostajali vjerni svojim idealima i u okolnostima kada je to bilo ne samo nepopularno, nego čak i opasno. Kao dosljedni, ali ne i dogmatski, ljevičar duboko je vjerovao u ideju socijalizma, ali je imao dovoljno političke hrabrosti i poštenja da prizna sve promašaje i pogreške onoga modela socijalizma koji je bio prakticiran u dvadesetom stoljeću", navodi predsjednik Mesić u sućuti Šuvarovoj obitelji.

Dodaje da je kao znanstvenik i političar, ponekad kontraverzan, ali uvijek predan borbi za ciljeve što ih je smatrao nezaobilaznima u razvoju ljudskog društva, ostavio dubok trag u Hrvatskoj, ali i na cijelom području bivše Jugoslavije.

Stipu Šuvara poznavao sam još iz studentskih dana, navodi predsjednik Mesić i dodaje da njegovom smrću "naša zemlja gubi jednog od najprofiliranijih ljevičara, ali i pobornika pretvaranja Hrvatske u pravnu i socijalnu, suvremenu i civiliziranu državu".

"Vama, gospođo Mira i Vašim sinovima izražavam svoje iskreno suosjećanje", stoji na kraju brzojava sućuti predsjednika Mesića.

Stipe Šuvar ostavio je trajan trag u Hrvatskoj, neovisno o tome za kakva se stajališta zauzimao, izjavio je danas, u povodu Šuvarove smrti, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, izražavajući sućut njegovoj obitelji.

Istaknuo je da je u političkim stajalištima Šuvar bio dosljedan. Bio je možda zadnji zagovornik ideje samoupravnog socijalizma i radničkog samoupravljanja u hrvatskom političkom životu, rekao je Šeks podsjećajući da je početkom 90-ih od hrvatskog Sabora bio delegiran u Predsjedništvo tadašnje SFRJ.

Brzojav sućuti Šuvarovoj obitelji uputio je i predsjednik SDP-a Ivica Račan. Osvrčući se na Šuvarovo životno djelo Račan je novinarima izjavio da je, iako se u politici u mnogočemu nisu slagali, Šuvar bio i ostao dosljedan svojim stavovima i ponašanju. O njemu, kao i o svima nama, ocjenu će dati povijest, rekao je.

Šuvar je bio jedan od najznačajnijih sociologa Hrvatske i bivše Jugoslavije, te jedna od najznačajnijih političkih figura u bivšoj državi, koji je, zahvaljujući svojoj dosljednosti i nekompromitiranosti, svijetla figura i u hrvatskoj politici, rekao je predsjednik Srpskog narodnog vijeća i zastupnik SDSS-a u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac.

Izražavam duboko žaljenje u ime SDSS-a, što smo izgubili čovjeka koji je svijetlio kao nitko na ljevici u proteklih 15 godina. Bio je predsjednik male stranke, (SRP), ali glasnogovornik velikih ideja. Bio je antifašist i socijalist, pripadnici srpske zajednice iznimno su ga cijenili. Bio je predstavnik one ljevice koja još nije postala veliki projekt, ali će, zahvaljujući i Šuvarovim dosljednim stavovima, to postati, rekao je Pupovac.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić kaže da je Šuvara upoznala kao profesora na fakultetu, predavao mi je sociologiju slavenskih društava i demografiju. Poslije smo bili i kolege na fakultetu. Njegova politička uvjerenja bila su različita od mojih, ali cijenim što je ostao dosljedan svojim uvjerenjima i nakon promjene političkih okvira, izjavila je V. Pusić u povodu smrti Stipe Šuvara.

Brzojav sućuti njegovoj obitelji uputili su i iz časopisa "Hrvatska ljevica" koji je pokrenuo i kako naglašavaju "s mukom na životu održavao deset godina". Njegova smrt gubitak je i za Socijalističku partiju, koju je osnovao 1997. i vodio sve donedavno, znanost, koja je izgubila vrsnog sociologa, kulturu, na čijoj je afirmaciji učinio puno dok je bio ministar, navodi u priopćenju "Hrvatska ljevica" i obavještava da će knjiga žalosti biti otvorena danas u prostorijama redakcije lista u Palmotićevoj 70/II).

Smrću profesora Šuvara Odsjek za sociologiju izgubio je dragog kolegu, uvaženog nastavnika i vrsnog stručnjaka, navodi se u priopćenju Odsjeka.

Premda u političkoj ili u široj javnosti kontroverzan, u znanstvenim i stručnim krugovima bio je vrsni i priznati stručnjak te uvaženi nastavnik, omiljen među studentima. Zaslužan je za stručno usavršavanje i formiranje mnogih vrsnih znanstvenika s područja sociologije i drugih društvenih znanosti, prisjećaju se njegovi kolege s fakulteta.

Stipe Šuvar umro je iznenada noćas u Zagrebu u svom stanu. Rođen je 1936. u Zagvozdu, kraj Imotskog.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙