FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 12,30 SATI

ZAGREB, 29. lipnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja u Hrvatskojdo 12,30.
ZAGREB, 29. lipnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja u Hrvatskoj do 12,30.

ZAGREB - Sveučilišni profesor, osnivač Socijalističke radničke partije, bivši član Predsjedništva SFRJ te predsjednik CK SKJ Stipe Šuvar iznenada je noćas u svom stanu preminuo u Zagrebu, potvrđeno je u Socijalističkoj partiji. Šuvar je rođen je 1936. u Zagvozdu, kraj Imotskog, a u javnosti je poznat od jeseni 1974., kada ga Sabor SRH imenuje republičkim sekretarom za prosvjetu i kulturu. Godine 1989. izabran je za predsjednika CK SKJ. U vrijeme uspona Slobodana Miloševića i srpskoga nacionalizma izbjegao je u partijskim tijelima otvoreni sukob sa Slobodanom Miloševićem. Nakon višestranačkih izbora u Hrvatskoj na mjestu člana Predsjedništva SFRJ zamijenio ga je Stjepan Mesić.

ZAGREB - Dvodnevna konferencija Udruge hrvatskih sudaca pod nazivom "Hrvatsko sudstvo na putu u Europu" počela je danas u Zagrebu jedinstvenom ocjenom da je hrvatsko pravosuđe sporo i neučinkovito te da su nužne reforme kako bi se dosegli europski standardi. Predsjednik Udruge Vladimir Gredelj u uvodnom je govoru ocijenio kako je pravosuđe u proteklih 15 godina bilo "poligon neuspjelih eksperimenata", prije svega zbog nedostatka političke volje da se provedu korjenite reforme. Kao primjer naveo da je početkom 1990. na sudovima bilo oko 650 tisuća neriješenih predmeta, a na kraju 2003. oko 1,5 milijuna.

VUKOVAR - U Hrvatskoj ne postoji odgovarajuća i učinkovita pravna regulativa koja štiti zlostavljanu djecu, pa se tako događa da se zlostavljači nakon što kazneno ili prekršajno odgovaraju vraćaju obitelji i nastavljaju zlostavljati djecu, rečeno je na danas održanoj sjednici Koordinacije za ljudska prava Vukovarsko-srijemske županije. Po riječima predsjednika Udruge Hitne službe Hrvatske Danijela Šote najčešće fizički zlostavljana djeca su u dobi od 4 do 8 godine života, a posebice rizična skupina su djeca s poremećajem u razvoju. Članovi Koordinacije upoznati su i s podacima o evidentiranim etničkim sukobima na području županije. U 2003. evidentirano je 40 etničkih sukoba, a u posljednjih sedam mjeseci 2002. godine 30.

ZAGREB - Zagrebu nedostaje pet vrtića ukupnog smještajnoga kapaciteta od oko tisuću mjesta, izjavila je načelnica za predškolski odgoj Ministarstva znanosti i obrazovanja Marija Ivanković, dodavši kako je nadogradnja postojećih objekata samo krpanje rupa i gašenje požara, čime se ne rješava problem mališana i njihovih roditelja. Oko sedam tisuća mališana ove će jeseni biti prvi put primljeno u 84 zagrebačka dječja vrtića - 55 državnih, 13 privatnih i 16 vjerskih, izjavila je Ivanković dodavši kako procjenjuje da ove godine oko tisuću mališana neće dobiti mjesto u vrtiću.

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca i Bugarska udruga industrijalaca potpisale su danas Sporazum o zajedničkim aktivnostima, koji uređuje suradnju tih dviju institucija, posebice međusobne pomoći u procesu prilagodbe hrvatskog i bugarskog gospodarstva pravilima koja vrijede u EU. Najvažnije točke sporazuma su suradnja vezano za aplikacije za europske novčane fondove te razmjena tržišnih informacija između hrvatskih i bugarskih poduzetnika. Pri tome će, kako je rekao dopredsjednik HUP-a Alan Žepec, HUP svojim članicama omogućiti upoznavanje s bugarskim iskustvima u "povlačenju" sredstava iz razvojnih fondova EU.

ZAGREB - U okviru Zagrebačkoga sajma knjiga i autora, a u suradnji Društva litavskih književnika, Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva pisaca te nekoliko hrvatskih nakladnika u Zagrebu će se od 1. do 4. srpnja održati Dani litavske književnosti, izvijestio je danas koordinator projekta Roman Simić. Na manifestaciji će se predstaviti neke od najcjenjenijih suvremenih litavskih književnika, a osim čitanja i predstavljanja knjiga hrvatskoj književnoj publici, litavski će se književnici susresti s predstavnicima hrvatskih udruga pisaca, nakladnicima, prevoditeljima i piscima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙