FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: HRVATSKA, MAKEDONIJA I ALBANIJA U NATO SKLADU S POJEDINAČNIM NAPRETKOM

ZAGREB, 29. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatska, Makedonija i Albanija ćepristupiti NATO-u skladu s pojedinačnim napretkom rekao je u razgovoru o izgledima te tri zemlje za što brži ulazak u NATO savezpredsjedatelj senatskog Odbora za vanjsku politiku Richard Lugar,objavljuje postaja Glas Amerike.
ZAGREB, 29. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatska, Makedonija i Albanija će pristupiti NATO-u skladu s pojedinačnim napretkom rekao je u razgovoru o izgledima te tri zemlje za što brži ulazak u NATO savez predsjedatelj senatskog Odbora za vanjsku politiku Richard Lugar, objavljuje postaja Glas Amerike.

Tri zemlje Jadranske povelje, Hrvatska, Makedonija Albanija, svaka za sebe, "uspješno provodi aktivnosti, koje su se pokazale vrlo važnima i nužnima za zemlje koje su već ušle u NATO", ocijenio je senator Lugar za postaju. Lugar u razgovoru za postaju nije želio iznositi osobne ocjene koliko je pojedinačno svaka od zemalja postigla, ali smatra da će one u jednom trenutku morati biti proglašene spremnima za članstvo konsenzusom svih članica NATO-a. Senator Lugar napominje da to nije jednostavan proces te se "stoga čini da svaki krug proširenja traje vječno". No "sve se te tri zemlje trude zadovoljiti NATO-ve standarde, a hoće li u članstvo ući 2005, 2006. ili 2007, ovisit će o napretku koje svaka od njih ostvari, te o ocjenama svih članica NATO-a," rekao je Lugar za VOA-u.

Lugar je u razgovoru, govoreći o tome što zemlje kandidati očekuju od članstva u NATO savezu, istaknuo da je vrlo važno da vlade i stanovnici tih zemalja dobro razumiju ne samo prednosti članstva, nego i svoje buduće obveze u savezu. "Bilo bi najtužnije da u nekoj zemlji vlada s puno entuzijazma podrži ulazak u NATO, a da se kasnije pokaže da se javnost tome protivi. Tako nešto se ne smije dogoditi. NATO je stalna organizacija. U pedeset godina postojanja nismo izgubili niti jednu članicu, jer ljudi shvaćaju njegovu važnost – ne samo elite, već i stanovništvo cijelih zemalja", kazao je za Glas Amerike Richard Lugar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙