FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 28. lipnja 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 28. lipnja 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

ZAGREB/VALENCIA - Renesansna freska koja je bila skrivena 300 godine, otkrivena je nedavno u katedrali u Valenciji. Restauratori koji su obnavljali katedralu primjetili su kako golubovi lete oko rupe u, kako su poslije otkrili, lažnom stropu. Znatiželjni restauratori kroz rupu su gurnuli digitalnu kameru i snimili fotografiju na kojoj se vidjelo da je unutra skrivena dobro očuvana talijanska freska iz 15. stoljeća. Kako kažu stručnjaci, riječ je o najranijem i najvažnijem primjerku takve renesansne umjetnosti u Španjolskoj. Na fresci su prikazana četiri anđela na plavoj podlozi, a napravila su je dva Talijana Francesco Pagano i Paolo de San Leocadio potkraj 15. stoljeća. Freska je zbog promjene umjetničkih ukusa, vjerojatno oko 1670., skrivena baroknim stropom.

SINGAPORE - Zrakoplovna tvrtka Singapore Airlines izvela je uspješno najduži komercijalni zrakoplovni let bez zaustavljanja u povijesti, povezavši Singapur i Newark u New Jerseyu za 18 sati i 35 minuta. Let je izveo zrakoplov Airbus A340-500 koji je preletio ukupno 16,668 kilometara između singapurskog aerodroma Changi i Newarka. Ovim letom putnici će uštedjeti četiri sata koja su dosad gubili slijetanjem u zračnu luku u Amsterdamu. SIA već ima i najdulji let na liniji od Los Angelesa do Singapura koji traje 18 sati i 45 minuta.

SYDNEY - Australija ispušta više plinova koji uzrokuju učinak staklenika nego Francuska ili Italija, pokazali su rezultati nedavno objavljenog istraživanja. Australija je najveći zagađivač, veći čak i od SAD-a mjereno po emisiji plinova po glavi stanovnika, pokazalo je izvješće Organizacije za ekonomski razvoj i suradnju. Australija ispušta 27,2 tone ugljičnog dioksida po osobi godišnje, što je više od 21,4 tone koliko ispuštaju Amerikanci godišnje i gotovo dvostruko od prosjeka drugih bogatih zemalja. Glavni razlog zašto Australija drži taj neslavni rekord, jest proizvodnja električne energije izgaranjem ugljena, koji zagađuje zrak više od nafte ili plina. Australija, najveći svjetski izvoznik ugljena, ima velike zalihe tog energenta i želi ih potrošiti prije nego počne tražiti "čišće" alternative.

BETLEHEM - Tridesettrogodišnja Palestinka rodila je jučer petorke u bolnici u Betlehemu nakon 15 godina braka. Huda Abu Rmeiss, podvrgnuta potpomognutoj oplodnji, rodila je prirodnim putem nakon 33 tjedna trudnoće. Pet beba, četiri djevojčice i dječak teški su između 1,2 i 1, 4 kg i dobrog su zdravlja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙