FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4.30 sati

ZAGREB, 29. lipnja 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 4.30sati.
ZAGREB, 29. lipnja 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 4.30 sati.

ZAGREB - Četrdesetak branitelja koji se liječe od postraumatskog stresnog poremećaja u zagrebačkoj bolnici Vrapče jučer su se ministrici obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranki Kosor, koja ih je posjetila, požalili na teško socijalno, društveno i zdravstveno stanje u kojem se nalaze te da su im više puta data lažna obećanja u rješavanju njihovih problema. Ministrica Kosor rekla im je da će ovaj tjedan biti gotov nacrt novog zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji u čijoj su izradi sudjelovali i medicinski stručnjaci. O nacrtu će se, dodala je, tijekom ljeta voditi javna rasprava kako bi se na jesen mogao naći u saborskoj proceduri.

ZAGREB - Svečana podjela hrvatskih Državnih nagrade za znanost, koje se dodjeljuju u četiri kategorije, održana je jučer u palači "Dverce", u nazočnosti visokih dužnosnika Hrvatskog sabora i Vlade. Laureatima je visoka državna priznanja uručio predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Odbora za podjelu Državnih nagrada za znanost Vladimir Šeks, istaknuvši da državna nagrada za znanost ima posebno značenje i težinu među brojnim nagradama u Republici Hrvatskoj, budući se dodjeljuje za područja djelatnosti čiji kriteriji vrijednosti imaju izrazito globalni karakter. Državne nagrade za životno djelo dobili su akademici Nenad Trinajstić, Daniel Rukavina i Vera Horvat Pintarić, te prof. dr. sc. Želimir Sladoljev, Pavao Mildner i Antun Cvitanić. Nagrade su uručene u i kategorijama Godišnje državne nagrade za znanost, Godišnje državne nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti te Godišnje državne nagrade znanstvenim novacima. U ime nagrađenih riječi zahvale izrekao je akademik Daniel Rukavina, a u ime Vlade laureatima je čestitao premijer Ivo Sanader.

ZAGREB - Odbor Skupštine grada Zagreba za imenovanje naselja, ulica i trgova većinom je glasova podržao HSP-ov prijedlog o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg dr. Franje Tuđmana, te susjednog Rooseveltova trga u Trg maršala Tita. Za taj su prijedlog, osim HSP-ova gradskog zastupnika Gorana Bradića, glasovali Nenad Ivanković iz HIP-a i nezavisni gradski zastupnik Zdravko Tomac. Prije toga su se za prijedlog stručne radne skupine da se u Trg Franje Tuđmana preimenuje današnji Rooseveltov trg izjasnila dva člana odbora, a tri su bila protiv, pa je odbijen. Konačan je prijedlog odbora dvostruko preimenovanje - Trga maršala Tita u Trg Franje Tuđmana i Rooseveltova trga u Trg maršala Tita, a o tome će se vjerojatno raspravljati na prvom zasjedanju Gradske skupštine u srpnju.

ZAGREB - U eksploziji boce plina, koja se dogodila jučer popodne u Sesvetama, dvije osobe su ozlijeđene, doznaje se od zagrebačke policije. Nesreća se dogodila u poslijepodnevnim satima u obiteljskoj kući, u Turićevoj ulici, u Sesvetama, rekao je voditelj Operativno-komunikacijskog centra PUZ-a Željko Žemlja. Teže ozljede glave zadobila je 69-godišnja A.V., no zasad se nalazi izvan životne opasnosti, dok je 37-godišnji M.Š., po sadašnjim saznanjima, lakše ozlijeđen, kažu u policiji. Prilikom eksplozije plinske boce oštećen je krov kuće, a detaljniji uzroci nesreće još nisu utvrđeni.

ZAGREB - Samostalna izložba skulptura u kamenu pod nazivom "Oblici pamćenja" Dražena Trogrlića otvorena je sinoć u Gliptoteci HAZU-A i u predvorju Gliptoteke, Parku skulpture. Dražen Trogrlić izložio je 29 velikih skulptura od granita i mramora nastalih od 1991. do danas. Autorica teksta u katalogu izložbe povjesničarka umjetnosti Mladenka Šolman naglasila je, uz ostalo, kako se sadašnja Trogrlićeva izložba oslanja na materijal kamena, monumentalne formate reljefa i skulpture jezgrovitih sažimanja.. Izložba će ostati otvorena do 20. kolovoza.

DUBROVNIK - Knjiga "Dubrovački ljetnikovac" s fotografijama Damira Fabijanića i tekstovima Nade Grujić predstavljena je sinoć u Palači Sponza u Dubrovniku. Na 112 stranica na hrvatskom i engleskom jeziku predstavljeno je 50 crno-bijelih autorskih fotografija i priložena je karta ljetnikovaca dubrovačkog područja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙