FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 28. lipnja 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 28. lipnja 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Svečana podjela hrvatskih Državnih nagrade za znanost, koje se dodjeljuju u četiri kategorije, održana je danas poslijepodne u palači "Dverce", u nazočnosti visokih dužnosnika Hrvatskog sabora i Vlade. Laureatima je visoka državna priznanja uručio predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Odbora za podjelu Državnih nagrada za znanost Vladimir Šeks, istaknuvši da državna nagrada za znanost ima posebno značenje i težinu među brojnim nagradama u Republici Hrvatskoj, budući se dodjeljuje za područja djelatnosti čiji kriteriji vrijednosti imaju izrazito globalni karakter. Državne nagrade za životno djelo dobili su akademici Nenad Trinajstić, Daniel Rukavina i Vera Horvat Pintarić, te prof. dr. sc. Želimir Sladoljev, Pavao Mildner i Antun Cvitanić. Nagrade su uručene u i kategorijama Godišnje državne nagrade za znanost, Godišnje državne nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti te Godišnje državne nagrade znanstvenim novacima. U ime nagrađenih riječi zahvale izrekao je akademik Daniel Rukavina, a u ime Vlade laureatima je čestitao premijer Ivo Sanader.

ZAGREB - Odbor Skupštine grada Zagreba za imenovanje naselja, ulica i trgova većinom je glasova podržao HSP-ov prijedlog o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg dr. Franje Tuđmana, te susjednog Rooseveltova trga u Trg maršala Tita. Za taj su prijedlog, osim HSP-ova gradskog zastupnika Gorana Bradića, glasovali Nenad Ivanković iz HIP-a i nezavisni gradski zastupnik Zdravko Tomac. Prije toga su se za prijedlog stručne radne skupine da se u Trg Franje Tuđmana preimenuje današnji Rooseveltov trg izjasnila dva člana odbora, a tri su bila protiv, pa je odbijen. Konačan je prijedlog odbora dvostruko preimenovanje - Trga maršala Tita u Trg Franje Tuđmana i Rooseveltova trga u Trg maršala Tita, a o tome će se vjerojatno raspravljati na prvom zasjedanju Gradske skupštine u srpnju.

ZADAR - Predsjednik Ceha hrvatskih ribara Tonči Božanić izjavio danas u Zadru da ribari traže da ih primi premijer Ivo Sanader kako bi ga upozorili na probleme s kojima će se hrvatski ribari suočiti zbog odgode primjene ribolovno-ekološke zone na Jadranu. Predstavnici hrvatskih ribara, učlanjenih u Ceh za ribarstvo pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, na današanjem sastanku u Zadru ocijenili su da Hrvatska nije smjela popustiti pod pritiskom Italije i Slovenije, tim više što, kako je rečeno, gotovo sve zemlje EU-a, osim Italije i Grčke, imaju proglašene ribolovno- ekološke zone.

ZAGREB - SDP-ovac Davorko Vidović izjavio je danas da je najava iz vladajućih stranaka po kojoj bi se dio duga umirovljenicima vratio dodjelom dionica državnih tvrtki, višestruko dubiozni prijedlog, koji će koristiti samo mešetarima, te "još jedan atak na dostojanstvo i pamet umirovljenika". Ocijenio je da tim dionicama umirovljenici neće moći upravljati, budući da u Hrvatskoj nema sređenoga tržišta kapitala, pa nije ni poznata stvarna cijena pojedinih dionica. Ustvrdio je da je država u protekle četiri godine kroz stalni dodatak na mirovinu i 20-postotno povećanje mirovinske osnovice, umirovljenicima vratila glavninu duga, odnosno 17 od dvadesetak milijardi kuna.

GORNJA PLOČA - Na brzoj cesti Udbina - Gornja Ploča poslijepodne se dogodila teška prometna nesreća u kojoj su dvije osobe poginule, a tri su teško ozlijeđene. Nesreća se dogodila kada je u jednom blagom zavoju na mostu preko Suvaje blizu raskrižja prema Ploči terensko vozilo austrijskih oznaka, vozeći iz smjera juga, najvjerojatnije zbog neprilagođene brzine prešlo na suprotni kolnički trak i izravno se sudarilo s osobnim automobilom čeških registracija koje je dolazilo iz suprotnog smjera.

SLAVONSKI BROD - Završen je očevid na mjestu sinoćnje eksplozije mine uz obalu Save, tri kilometra od središta Slavonskog Broda u naselju Bjeliš, u kojoj je jedna osoba poginula, a preživjela 34-godišnja Mirjana Filipović zadobila teške tjelesne ozljede. Očevidom je utvrđeno da je eksplodirala protupješačka odskočna mina. Od dežurnog liječnika u Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" u kojoj je zbrinuta ranjena Mirjana Filipović doznaje se da joj se zdravstveno stanje stabiliziralo i nije u neposrednoj životnoj opasnosti. Ona je u eksploziji izgubila lijevu potkoljenicu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙