FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRVATSKO IZASLANSTVO U PONEDJELJAK NA SUMMITU NATO-A U ISTANBULU

ZAGREB, 27. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatsko izaslanstvo predvođenopredsjednikom Stjepanom Mesićem sudjelovat će u ponedjeljak i utorakna summitu NATO-a u Istanbulu.
ZAGREB, 27. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatsko izaslanstvo predvođeno predsjednikom Stjepanom Mesićem sudjelovat će u ponedjeljak i utorak na summitu NATO-a u Istanbulu.

Bit će to prvi sastanak na vrhu Sjevernoatlanskog saveza nakon povijesnog proširenja na sedam bivših komunističkih zemalja u ožujku ove godine.

Hrvatsko izaslanstvo, u kojemu su i ministri vanjskih poslova Miomir Žužul i obrane Berislav Rončević, među četrdesetak je nacionalnih delegacija koje sudjeluju na 17. sastanku na vrhu NATO-a.

Čelnici 26-članog saveza i predstavnici zemalja kandidatkinja raspravljat će o širenju misije u Afganistanu, ulozi NATO-a u Iraku, jačanju međusobne suradnje, kraju misije u BiH, vojnoj transformaciji Saveza i mjerama za borbu protiv terorizma.

Premda na istanbulskom summitu neće biti službeno pozvana u NATO, Hrvatska može očekivati snažnu potporu političkim i vojnim reformama koje bi je 2007. mogle dovesti pred vrata Sjevernoatlanskog saveza.

Hrvatski dužnosnici odlaze u Istanbul očekujući da čelnici NATO-a u završnom dokumentu jasno odrede dinamiku pristupa Hrvatske, odvojeno ili zajedno s Albanijom i Makedonijom, partnerima iz Akcijskog plana za članstvo.

Uz desetak bilateralnih susreta s čelnicima zemalja NATO-a, predsjednik Mesić bi se zajedno s makedonskim i albanskim kolegom trebao sastati s američkim predsjednikom Georgeom Bushom.

Zbog straha od mogućih terorističkih napada, summit će osiguravati jake policijske i vojne snage. Nekoliko dana uoči summita, Istanbul i tursku prijestolnicu Ankaru potreslo je nekoliko eksplozija, u kojima su četiri osobe poginule, a desetak ih je ozlijeđeno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙