FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZNANSTVENICI POČINJU ISTRAŽIVATI TAJNE ARKTIČKOGA LEDA

WASHINGTON, 27. lipnja 2004. (Hina/dpa) - Međunarodna skupinaznanstvenika uskoro će ispod tri metra debeloga arktičkog leda, u tomnajizoliranijem i najranjivijem dijelu svijeta, početi razvrstavati iodređivati vrste, priopćili su sponzori istraživanja.
WASHINGTON, 27. lipnja 2004. (Hina/dpa) - Međunarodna skupina znanstvenika uskoro će ispod tri metra debeloga arktičkog leda, u tom najizoliranijem i najranjivijem dijelu svijeta, početi razvrstavati i određivati vrste, priopćili su sponzori istraživanja.

Znanstvenici, koji će početi još jednu fazu desetogodišnjega Popisa morskih vrsta, kažu da je Arktički ocean posebno zanimljiv jer je osjetljiv na klimatske promjene koje bi mogle poremetiti prirodnu ravnotežu u tom području i u ostalim svjetskim eko-sustavima pa žele što prije ispitati područje.

Za samo 50 do 100 godina klimatske promjene mogle bi izazvati topljenje ledene kore potkraj svakoga ljeta, što bi potpuno uništilo životinje koje ovise o ledu, rekao je asistent na sveučilištu Alaska u Fairbanksu Russ Hopcroft koji sudjeluje u istraživanju.

Ispitivanje izoliranoga područja poput Arktika predstavlja poseban izazov. Već samo putovanje do odredišta vrlo je složeno i skupo. Ipak, znanstvenici se nadaju da će otkriti nove vrste i opovrgnuti stare pretpostavke da se broj vrsta smanjuje u blizini polova.

"Nadamo se da ćemo otkriti mnoštvo novih, još neopisanih vrsta, a možda i neke posve drukčije od dosad poznatih", rekao je Hopcroft.

Osim što će dokumentirati bio-raznolikost ispod tri metra leda, nova otkrića i tehnike mogle bi se iskoristiti i u potrazi za životom u svemiru jer su uvjeti na drugim planetima slični uvjetima u Zemljinu ledu.

Ovaj je projekt dio Popisa morskog života, desetogodišnjega istraživanja života u svjetskim oceanima koji vodi 300 znanstvenika iz 53 zemlje. Znanstvenici se nadaju da će ove jeseni najaviti sličan projekt i za Antarktiku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙