FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NASDAQ I NIKKEI NAJVEĆI PROŠLOTJEDNI DOBITNICI

ZAGREB, 27. lipnja 2004. (Hina) - Svjetska tržišta dionica protekli sutjedan obilježile dobre vijesti iz tehnološkog sektora, no zabilježilasu različita kretanja burzovnih indeksa, pri čemu se po dobitcimanajviše isticalo američko Nasdaq tržište i Tokijska burza, dok su zbogzabrinutosti glede približavanja primopredaje vlasti u Iraku isastanka američke središnje banke Fed istodobno oslabili njujorški ilondonski indeks, a ograničene dobitke ostvario frankfurtski DAX.
ZAGREB, 27. lipnja 2004. (Hina) - Svjetska tržišta dionica protekli su tjedan obilježile dobre vijesti iz tehnološkog sektora, no zabilježila su različita kretanja burzovnih indeksa, pri čemu se po dobitcima najviše isticalo američko Nasdaq tržište i Tokijska burza, dok su zbog zabrinutosti glede približavanja primopredaje vlasti u Iraku i sastanka američke središnje banke Fed istodobno oslabili njujorški i londonski indeks, a ograničene dobitke ostvario frankfurtski DAX.

Tehnološki Nasdaq indeks u takvim je okolnostima skočio gotovo dva posto, završivši tjedan na 2.025 bodova. No, njujorški Dow Jones indeks oslabio je istodobno 0,4 posto, na 10.371 bod, nakon što je nakratko u prošlome tjednu zabilježio najvišu razinu pri zatvaranju od sredine travnja, u visini 10.479 bodova.

"Planovi golemih tehnoloških ulaganja, koje su najavili Sprint Corp. i SBC Communications, potaknuli su veće kupovine dionica vezane uz sektor telekomunikacija", kazao je analitičar u J.P. Morgan Bank, Jack Caffrey.

Po dobitcima su se najviše isticale dionice proizvođača mrežne opreme, predvođene Juniperom i Cienom, na nadama da bi mogli profitirati od najavljenih planova SBC Communicationsa da će u idućih pet godina na proširenje mreža od optičkih vlakana uložiti od četiri do šest milijardi američkih dolara. Dionice Junipera skočile su stoga za 12 posto, a one Ciene 13 posto te potaknule rast cijena dionica ostalih pripadnika toga sektora. Istodobno, Sprint Corp. je najavio da će u razvoj usluga brzog bežičnog prijenosa podataka uložiti oko milijardu dolara, i to većinom u idućoj godini.

Po dobitcima se isticao i PalmOne, proizvođač dlanovnika, nakon objave poslovnih rezultata koji su nadmašili očekivanja tržišta. Dionice su mu stoga ojačale za čak 37 posto. Proizvođači čipova poput Intela i drugih pripadnika toga sektora također su ostvarili rast cijena dionica, i to u prosjeku za tri posto.

No, i dalje prisutne zabrinutosti zbog približavanja roka za primopredaju vlasti u Iraku i rasta američkih kamatnih stopa ograničavale su rast cijena dionica, a i obujam trgovanja bio je umjeren.

"Ljudi čekaju sastanak američke središnje banke Fed", ukratko je ocijenio raspoloženje ulagača John Forelli iz Independence Investmentsa. "Oni iščekuju podatke i pokušavaju vidjeti da li inflacija jača, te hoće li rast usporiti ako Fed podigne kamatne stope".

Dobre vijesti iz tvrtki nadmetale su se sa zabrinutostima europskih ulagača glede primopredaje vlasti u Iraku i porasta američkih kamatnih stopa krajem lipnja. Pritom je londonski Ftse indeks u proteklome tjednu oslabio nekih 0,26 posto, završivši tjedan na 4.494 boda, dok je vrijednost frankfurtskog DAX-a nešto porasla, i to oko 0,35 posto, dosegavši 4.013 bodova.

Dobre vijesti iz američkog tehnološkog sektora potaknule su rast cijena dionica europskih tehnoloških tvrtki, pri čemu su se posebno isticale one francuskog proizvođača telekom opreme Alcatela. Dionice su mu ojačale na nadama da bi mogao privući narudžbu od tvrtke SBC Communications Inc, koja je najavila golema ulaganja u izgradnju novih mreža od optičkih vlakana.

Međutim, obujam trgovine toliko je ograničen da to zabrinjava i ulagače i trgovce, pa su stoga i kretanja burzovnih indeksa najvećih europskih tržišta bila raznolika. "Obujmi su daleko ispod prosjeka i nameće se zaključak da je prisutan opći nedostatak uvjerenja da ćemo se pokrenuti u bilo kojem važnijem smjeru", ocjenjuje atmosferu na tržištima Nigel Cobby, direktor europskih dionica u JP Morganu.

Analitičari ističu da tržištu podršku donekle daje umanjena zabrinutost glede sastanka američke središnje banke Fed 29-30. lipnja, budući su očekivanja agresivnog podizanja američkih kamatnih stopa izblijedjela. "Dobar niz podataka o dobitima kompanija pomogao je učvrstiti raspoloženje na tržištima i sada se čini da će se nastaviti s ulaganjima, iako su zabrinutosti oko kamatnih stopa i dalje prisutne", ocjenjuje raspoloženje na tržištima Mike Lenhoff, čelnik istraživanja vodeće britanske brokerske tvrtke Brewin Dolphin Securities.

Značajniji dobitak prošlog je tjedna zabilježila Tokijska burza, čiji je službeni indeks Nikkei ojačao 3,5 posto, dosegnuvši 11.780 bodova - najvišu razinu pri zatvaranju u zadnjih osam tjedana. Veće kupovine dionica izazvao je rast optimizma glede oporavka u japanskom gospodarstvu nakon objave niza dobrih gospodarskih pokazatelja, od poboljšanja poduzetničke klime do jačanja aktivnosti u uslužnom sektoru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙