FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

STRAH OD KAMATNIH STOPA POTRESA EUROPSKA TRŽIŠTA DIONICA

LONDON, FRANKFURT, 14. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Europske dionicedanas su oslabile, pritisnute strahom od skorašnjeg agresivnogpodizanja kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama s ciljem suzbijanjainflacije.
LONDON, FRANKFURT, 14. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Europske dionice danas su oslabile, pritisnute strahom od skorašnjeg agresivnog podizanja kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama s ciljem suzbijanja inflacije.

U takvim raspoloženju, londonski je Ftse indeks do podneva oslabio 0,91 posto, na 4.443 boda. Frankfurtski DAX spustio se nešto snažnijih 1,4 posto, spustivši se na 3.958 bodova.

Po riječima trgovaca, izjave dužnosnika američke središnje banke Fed posljednjih dana potaknule su očekivanja snažnog podizanja američkih kamatnih stopa, što utječe na raspoloženje tržišta diljem svijeta.

"U Japanu je došlo do velike rasprodaje obveznica, što je sve dio globalne slike. Svjetsko gospodarstvo ubrzava i prije ili kasnije doći će do podizanja kamatnih stopa i u Europi", ocjenjuje David Keeble, čelnik istraživanja u konzultantskoj tvrtki UBM iz Milana.

U proteklih tjedan dana dužnosnici Fed-a opetovano su isticali da središnja banka najvećeg svjetskog gospodarstva mora podići kamatne stope kako bi zaštitila svoju reputaciju čuvara od inflacije.

Najveći današnji gubitnik bila je švedska inženjerska grupacija ABB, čije su dionice oslabile 2,4 posto nakon što je ta kompanija objavila da su podaci o dobitima njezinog talijanskog ogranka preuveličani za ukupno oko 70 milijuna dolara tijekom šestogodišnjeg razdoblja.

Nikkei indeks Tokijske burze danas je također oslabio, i to 0,31 posto, na 11.491 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙