FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 24. LIPNJA 2004. GODINE

ZAGREB, 24. lipnja 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 24.LIPNJA 2004. GODINE
ZAGREB, 24. lipnja 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 24. LIPNJA 2004. GODINE

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 10.479,57 10.395,07

Tokyo/NIKKEI 11.744,15 11.580,56

London/FTSE-100 4.504,40 4.586,70

Frankfurt/DAX 30 3.997,80 3.945,10

--------------------------------------------------

Rast cijena dionica na američkim tržištima u srijedu je podigao vrijednosti indeksa Dow Jones i Standard & Poor's na najviše razine pri zatvaranju u posljednja više od dva mjeseca, dok je tehnološkim sektorom dominiralo jačanje dionica proizvođača mrežne opreme.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je tako za 0,81 posto, na 10.479 bodova - najvišu razinu na zatvaranju od sredine travnja. Tehnološki Nasdaq skočio je još i više, i to za 1,35 posto, dosegnuvši 2.020 bodova.

"Planovi golemih tehnoloških ulaganja, koje su najavili Sprint Corp. i SBC Communications, potaknuli su veće kupovine dionica vezane uz sektor telekomunikacija", kazao je analitičar u J.P. Morgan Bank, Jack Caffrey.

Dobrom raspoloženju ulagača i popuštanju nervoze na Wall Streetu pridonio je pad cijena nafte na svjetskom tržištu, nakon objave podatka o neočekivano velikom porastu američkih zaliha sirove nafte. Trgovina dionica, kažu analitičari, bila je prilično aktivna, kako su se fondovi, ohrabreni najnovijom stabilnošću na tržištu, odlučili poduzeti veće kupovine.

Po dobitcima su se najviše isticale dionice proizvođača mrežne opreme, predvođene Juniperom i Cienom, na nadama da bi mogli profitirati od najavljenih planova SBC Communicationsa da će u idućih pet godina na proširenje mreža od optičkih vlakana uložiti od četiri do šest milijardi američkih dolara. Dionice Junipera skočile su stoga za 12 posto, a one Ciene 13 posto.

Istodobno, Sprint Corp. je najavio da će u razvoj usluga brzog bežičnog prijenosa podataka uložiti oko milijardu dolara, i to većinom u idućoj godini.

Na europskim burzama dionice su također ojačale, predvođene francuskim proizvođačem telekom opreme Alcatel uslijed najavljenih planova SBC-a, te onima francuske inženjerske tvrtke Alstom, nakon postizanja sporazuma s bankama glede dugova krucijalnog za plan spašavanja kompanije u cilju izbjegavanja njezine propasti. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,41 posto, na 4.486 bodova. Frankfurtski DAX dobio je na vrijednosti 0,43 posto, dosegnuvši 3.945 bodova.

Europski su burzovni indeksi danas dobili snažan zamah, ojačavši pod utjecajem rasta raspoloženja ulagača izazvanog dobrim vijestima iz poslovanja kompanija.

Dok je frankfurtski DAX indeks do podneva ojačao 1,34 posto, na 3.997 bodova, londonski Ftse istodobno je porastao nešto umjerenijih 0,39 posto, na 4.504 boda.

"Dobar niz podataka o dobitima kompanija pomogao je učvrstiti raspoloženje na tržištima i sada se čini da će se nastaviti s ulaganjima, iako su zabrinutosti oko kamatnih stopa i dalje prisutne", ocjenjuje današnje raspoloženje na tržištima Mike Lenhoff, čelnik istraživanja vodeće britanske brokerske tvrtke Brewin Dolphin Securities.

Rastu je pridonijelo jačanje dionica bankarskog giganta HSBC Holdings, i to za gotovo 2 posto nakon što je ta globalno prisutna banka proširila svoje djelovanje u Kini kupnjom udjela u petoj po veličini kineskoj kreditnoj banci.

Među dobitnicima se ističe i britansko-nizozemski proizvođač čelika Corus, čije su dionice ojačale nešto preko 5 posto, nakon što je taj treći po veličini europski proizvođač čelika najavio povratak pozitivnom poslovanju u prvoj polovici svoje fiskalne godine, kada očekuje operativnu dobit iznad 125 milijuna funti, te daljnje poboljšanje izvedbe u drugoj polovici.

Na Tokijskoj burzi, tamošnji je službeni Nikkei indeks danas ojačao 1,41 posto, na 11.744 boda.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,2115 1,2132 1,2043

Euro/JPY 130,54 131,21 130,21

USD/JPY 107,69 108,50 107,67

-------------------------------------------------

Dolar je danas na svjetskim tržištima zabilježio najnižu razinu u posljednja više od dva mjeseca prema jenu, budući su najnoviji gospodarski pokazatelji ojačali optimizam glede oporavka japanskog gospodarstva i podigli vrijednost indeksa Tokijske burze na najvišu razinu u zadnjih osam tjedana.

U takvim je okolnostima dolar pao jedan posto prema jenu, nakratko se spustivši na 107,4 jena - najnižu razinu od sredine travnja. Potom je umanjio gubitke i trenutno iznosi 107,69 jena. Oslabio je i oko trećinu posto prema euru, koji trenutno iznosi 1,2115 dolara, te oko pola posto prema švicarskom franku nakon vijesti o eksploziji bombe kod hotela Hilton u Ankari u kojemu će u subotu navečer odsjesti američki predsjednik George W. Bush.

"Vijest o eksploziji bombe u Ankari srušila je vrijednost dolara prema euru i franku", kazao je Adam Cole, valutni analitičar u Royal Bank of Canada Capital Marketsu. Dodao je, međutim, da značajnijim smatra pad dolara prema jenu.

Najnoviji pokazatelji iz japanskog gospodarstva pokazali su jačanje povjerenja u tamošnjim kompanijama i rast aktivnosti u uslužnom sektoru. Dobre vijesti iz tog drugog najvećeg svjetskog gospodarstva podigle su vrijednost jena i prema euru, i to na najvišu razinu u zadnja dva mjeseca - 130,12 jena za euro. No, potom je jen usporio rast i trenutno iznosi 130,54 jena.

U idućem se tjednu očekuje i izvješće japanske središnje banke Bank of Japan o poslovnoj klimi, za koje se vjeruje da će pokazati snažnu brojku naglašavajući najbolji oporavak u Japanu u više od desetljeća. "Podatci koji stižu iz japanskog gospodarstva nastavljaju biti u skladu s najvišim očekivanjima tržišta", kazao je valutni strateg u BNP Paribas, Ian Stannard. "Sve ukazuje na oporavak u japanskom gospodarstvu".

Osim zbog visokih cijena nafte, dolar je pod pritiskom i zbog rasta nervoze na tržištima kako se približava rok za primopredaju vlasti Iračanima krajem lipnja.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

24.06. USLIB 1,16 1,30 1,57 1,57

24.06. EULIB 2,09 2,08 2,12 2,20

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙