FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: HRVATSKA JE MEĐU EUROPSKIM ZEMLJAMA S NAJNIŽOM RAZINOM DIOKSINA U MAJČINU MLIJEKU

ZAGREB, 24. lipnja 2004. (Hina) - U zapadnoj je Europi prisutnostotrova dioksina i dalje više nego dvostruko veća nego u istočnomdijelu kontinenta, prenosi njemačka agencija DPA zaključak autoraWHO-ova "Atlasa zdravlja djece i okoliša", objavljenog u srijedu uBudimpešti povodom početka trodnevne konferencije ministara zdravstvai okoliša europskih zemalja.
ZAGREB, 24. lipnja 2004. (Hina) - U zapadnoj je Europi prisutnost otrova dioksina i dalje više nego dvostruko veća nego u istočnom dijelu kontinenta, prenosi njemačka agencija DPA zaključak autora WHO-ova "Atlasa zdravlja djece i okoliša", objavljenog u srijedu u Budimpešti povodom početka trodnevne konferencije ministara zdravstva i okoliša europskih zemalja.

Najviša razina dioksina zabilježena je u mlijeku majki u Nizozemskoj - 18 pikograma po gramu mliječne masti - a najniža u Hrvatskoj: godine 2002. iznosila je šest pikograma po gramu mliječne masti i time ostala nepromijenjena u razdoblju od 1988. g., prenosi DPA rezultate mjerenja.

U Europi je razina dioksina u majčinom mlijeku osjetno smanjena u odnosu na 1988. ponajprije zahvaljujući naprednim tehnikama spaljivanja otpada, budući da taj otrov dospijeva u okoliš upravo putem otpada, objašnjava jedan glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije.

Najnovija istraživanja WHO-a pokazala su da uzroci trećine smrtnih slučajeva u djece u Europi uključuju nesreće, nečistu vodu za piće i zagađenje zraka, prenosi DPA, navodeći i sumnju da zagađeni zrak šteti već fetusima u majčinoj utrobi.

Kada je riječ o prisutnosti dioksina u vegetaciji, istraživači su otkrili sličnU raspodijeljenost kao i u slučaju majčina mlijeka - taj je otrov u najvećoj mjeri prisutan u srednjoj Europi ali i u Grčkoj, gdje je izmjerena razina od 1,0 pikograma po gramu vegetacije, te na Balkanu (0,6 do 1,0 pikograma po gramu vegetacije) dok je najmanja razina zabilježena u Španjolskoj, na skandinavskom poluotoku i na području bivšeg Sovjetskog Saveza - manje od 0,5 pikograma po gramu, prenosi DPA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙