FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZVJEŠĆE SVJETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE O CIJENI NASILJA

ZAGREB/ŽENEVA, 9. lipnja 2004. (Hina) - Nasilje uništava život, alistvara i velike troškove u društvima diljem svijeta, a neka potroše iviše od četiri posto svoga bruto domaćeg proizvoda na ozljede povezanes nasiljem, kaže se u izvješću koje je u srijedu objavila Svjetskazdravstvena organizacija (WHO).
ZAGREB/ŽENEVA, 9. lipnja 2004. (Hina) - Nasilje uništava život, ali stvara i velike troškove u društvima diljem svijeta, a neka potroše i više od četiri posto svoga bruto domaćeg proizvoda na ozljede povezane s nasiljem, kaže se u izvješću koje je u srijedu objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Na sedmoj konferenciji o sprečavanju ozljeda i unapređivanju sigurnosti što se održava od 6. do 9. lipnja u Beču objavljeno je WHO-ovo izvješće "Ekonomske dimenzije interpersonalnog nasilja", koje je nastavak izvješća iz 2002. o nasilju i zdravlju.

Izvješće o gospodarskoj dimenziji interpersonalnoga nasilja bavi se cijenom nasilja za društvo i zaključuje: zdravstveni troškovi u vezi s nasiljem u zemljama Srednje i Latinske Amerike odnose 1,9 posto GDP-a u Brazilu, 4,3 posto u Kolumbiji i Salvadoru, 1,3 posto u Meksiku, 1,5 posto u Peruu i 0,3 posto u Venecueli.

U Engleskoj i Walesu ukupni godišnji troškovi kriminala procjenjuju se na 63,8 milijarda dolara, a od toga je više od 60 posto povezano s ubojstvima, seksualnim nasiljem i drugim ozljedama povezanima s nasiljem, kaže se u izvještaju.

Samo ubojstva Australiju stoje 194 milijuna američkih dolara, Novi Zeland 67 milijuna, a zapadnu pokrajinu Cape u Južnoafričkoj Republici 30 milijuna dolara na godinu.

U Australiji nasilje na radnome mjestu poslodavce stoji 5582 američka dolara po žrtvi, a australsko gospodarstvo godišnje gubi 837 milijuna dolara, kaže se u izvješću Svjetske zdravstvene organizacije.

U izvješću su skupljeni dostupni podaci o troškovima povezanima s nasiljem prema djeci, ženama i starcima, te među mladom populacijom. Među ostalim podacima, izvješće govori i o cijeni sprečavanja nasilja.

Svake godine diljem svijeta od nasilja umre 1,6 milijuna ljudi, a još su milijuni ozlijeđeni i kao posljedicu nasilja imaju fizičke, seksualne, reproduktivne i probleme s mentalnim zdravljem, kaže se u novom izvješću.

Nasilje je među vodećim uzrocima smrti ljudi u dobi od 15 do 44 godine, uzrok je 14 posto smrti muškaraca i sedam posto smrti među ženama.

Većinu muškaraca žrtava ubiju neznanci, a gotovo polovicu žena ubiju bivši ili sadašnji muževi ili partneri, u nekim zemljama riječ je o čak 70 posto slučajeva, kaže se u WHO-ovu izvješću.

Studije iz izabranih zemalja pokazale su da je dvadesetak posto žena i pet do deset posto muškaraca u djetinjstvu doživjelo seksualno zlostavljanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙