FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 12,30 SATI

ZAGREB, 23. lipnja 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 23. lipnja 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Predsjednik države Stjepan Mesić uputio je danas čestitku svim građanima Republike Hrvatske u povodu Dana državnosti, 25. lipnja, ističući da nas taj dan podsjeća na vrijeme od prije 13 godina kada smo donijeli odluku da krenemo putem neovisnosti. "Prije nekoliko dana Republika Hrvatska je službeno započela postupak priključivanja Europskoj uniji kao zemlja kandidat, što je preduvjet za punopravno članstvo u europskoj obitelji naroda. Time je", istaknuo je Predsjednik, "ostvaren jedan od glavnih strateških ciljeva s kojim smo i krenuli u borbu za neovisnost, a time su i teške žrtve borbe za nacionalno oslobođenje i neovisnost dobile svoje povijesno opravdanje. Sada je na nama da sve svoje snage usmjerimo u konačnu realizaciju velikog cilja, a to je stvaranje suvremene, prosperitetne, razvijene demokratske Hrvatske kao punopravne članice Europske unije", poručio je hrvatski Predsjednik.

ZAGREB - Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić najavila je donošenje Pravilnika koji će jedinice lokalne samouprave obvezati na raspisivanje natječaja i izradu nove liste građana koji će po POS programu imati uvjete i za adaptaciju ili dogradnju obiteljske kuće. Pravilnikom će jedinicama lokalne samouprave biti dan rok od mjesec dana do kada bi trebale raspisati natječaj i pozvati građane da se prijave. Ministrica je najavila da bi se to moglo dogoditi još ovoga ljeta i da su za to osigurani državni novci. Navodeći da Vlada i dalje stoji kod programa društveno poticane stanogradnje istaknula je kako vjeruje da će sve ići svojim tijekom i da nema nikakvog razloga niti mjesta sumnji da Vlada usporava POS.

ZAGREB - Sindikati su ogorčeni najavljenim drastičnim poskupljenjem odvjetničkih tarifa i traže da država oduzme Hrvatskoj odvjetničkoj komori pravo na samostalno određivanje cijena usluga. Prijedlog Hrvatske odvjetničke komore, po kojem bi odvjetnička satnica od srpnja poskupila 12,5 puta (sa 40 na 500 kuna), apsolutno je neprihvatljiv i predstavlja izravan udarac na materijalni položaj građana a posebice radnika, ocijenili su sindikalni čelnici na današnjoj konferenciji za novinare.

ZAGREB - Adris grupa, INA, Pliva, Konzum, Siemens, Atlantska plovidba, Uljanik neke su od tvrtki koje su u proteklih deset godina ostvarile apsolutni i relativni porast po osnovnim ekonomskim kategorijama. Privredni vjesnik i Fina u posebnom su izdanju "400 najvećih" koje izlazi već deset godina, naime, objavili i rang liste tvrtki koje su u tih deset godina zabilježile najbrži rast po osnovnim ekonomskim kategorijama - izvozu, prihodima i dobiti nakon oporezivanja, i to kako u apsolutnim iznosima tako i po stopi rasta. Na tim listama najčešće se nalazi Adris grupa - od ukupno šest listi ona se nalazi na njih pet - po najbržem rastu izvoza u apsolutnim brojkama, te na listama rasta po ukupnom prihodu i dobiti i u apsolutnim iznosima i po stopama rasta. Nakon Adris grupe najčešće se na listama pojavljuje INA te pulsko brodogradilište Uljanik.

ZAGREB - Hrvatski bankovni sustav, koji trenutno čini 40 banaka, prošle je godine ostvario neto dobit u iznosu od 2,46 milijardi kuna, što je u odnosu na 2002. porast od 20,7 posto, dok je u odnosu na dvije godine ranije neto dobit veća za čak dva i pol puta, podaci su iz specijalnog izdanja "Hrvatska bankarska industrija u 2003." financijsko-poslovnog mjesečnika Banka. Podaci prikupljeni većinom iz revidiranih izvješća banaka pokazuju i značajan rast aktive banaka, koja je prošle godine prema 2002. povećana za 16 posto, na 203,8 milijardi kuna, iako je broj banaka smanjen sa 46 na 40. No, u Banci ističu kako se čak 77,3 posto ukupne aktive odnosi na samo šest najvećih hrvatskih banaka.

ZAGREB - Na Jadranu je početkom tjedna boravilo 214.476 gostiju, što je 14 posto manje nego u isto vrijeme lani, podaci su turističkih zajednica koje je objavila Hrvatska turistička zajednica (HTZ). Tako je nastavljen trend manjeg broja gostiju u odnosu na prošlogodišnji lipanj - početkom prošlog tjedna broj turista bio je čak 27 posto manji nego u isto vrijeme lani, dok je tjedan prije (8. lipnja) zaostatak iznosio 15 posto. Najveći pad broja gostiju u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje bilježi Kvarener, na kojem je početkom tjedna bilo 50.193 turista ili 20 posto manje nego prošle godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙