FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: POKAZNA VJEŽBA SPAŠAVANJA

KAŠTELA, , 22. lipnja 2004. (Hina) - Na moru i kopnu ispredPomorsko-putničkog terminala Resnika, kod vojarne u Divuljama,izvedena je danas pokazna vježba spašavanja u sklopu dvotjednogaMeđunarodnog seminara obuke "Dalmate Divulje 2004."
KAŠTELA, , 22. lipnja 2004. (Hina) - Na moru i kopnu ispred Pomorsko-putničkog terminala Resnika, kod vojarne u Divuljama, izvedena je danas pokazna vježba spašavanja u sklopu dvotjednoga Međunarodnog seminara obuke "Dalmate Divulje 2004."

Organizatori su Regionalno središte za pružanje pomoći i uklanjanje posljedica katastrofa i Veleposlanstvo Republike Francuske, a u vježbi su, osim hrvatske Gorske službe spašavanja (GSS), vatrogasaca, MUP-a, Lučke kapetanije, Brodospasa, Hitne medicinske pomoći i posade Jadrolinijina trajekta "Lošinjanka", sudjelovali i pripadnici francuske Civilne zaštite sa specijalnim helikopterom opremljenim najsuvremenijom opremom za spašavanje unesrećenih.

U prvom dijelu vježbe spasioci su gasili požar na trajektu i helikopterom izvlačili putnike i posadu.

U drugom dijelu vježbe - spašavanju iz zgrade u plamenu - također je sudjelovao helikopter koji je osigurala "Heli kompanija", privatna tvrtka utemeljena početkom ove godine, koja namjerava ustrojiti višenamjensku helikoptersku službu u Hrvatskoj.

Pročelnik GSS-a Vinko Prizmić, zadovoljan uspješnom vježbom spašavanja, upozorio je da je ustroj helikopterske službe nužda s obzirom na to da je broj nesreća iz godine u godinu sve veći. Tako je prošle godine GSS sudjelovao u 400 akcija spašavanja, što je sto više nego godinu prije i čak 200 više nego godine 2001.

Takve vježbe, iako pokazuju veliku spremnost GSS-a, neće značiti mnogo ako ne razvijemo potpun sustav spašavanja, od dojave, koja ponekad kasni do 24 sata, do pravodobnog stizanja na mjesto nesreće i dovoženja unesrećenog do bolnice, poručio je Prizmić dodavši kako se to najbrže može postići upravo zračnim putem. Skrati li se vrijeme do dolaska unesrećenih u bolnicu, smanjit će se i smrtnost od posljedica nesreća čak 30 posto, rekao je Prizmić.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Žarko Katić najavio je da će uskoro u proceduru biti poslan zakon koji će jedinstveno regulirati sustav spašavanja u Hrvatskoj a ustroj Službe spašavanja uvjet je i za članstvo u Europskoj uniji.

Poslovni direktor "Heli kompanije" Robert Hirc rekao je kako se dva helikoptera za potrebe službe spašavanja u Hrvatskoj već izrađuju u pogonu Eurocoptera u Francuskoj.

Osim za spašavanje i pružanje hitne pomoći i drugih medicinskih usluga, ti bi helikopteri mogli poslužiti i za pomoć u gašenju požara, te za nadzor cesta i državne granice u suradnji s MUP-om. "Heli kompanija" kupila bi deset helikoptera, vrijednih 60 milijuna eura, a bili bi razmješteni u pet baza pravilno raspoređenih po Hrvatskoj, tako da u svakom trenutku mogu intervenirati u roku od 20 minuta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙