FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slunj: završena međunarodna vojna vježba inženjerskih postrojba

SLUNJ, 21. lipnja 2004. (Hina) - Svečanom predajom 10,6 kilometaravodovoda i puštanjem u promet 8,7 kilometra čvrstoga makadamskog putakroz Vojni poligon Eugena Kvaternika u Slunju svečano je završilazdružena međunarodna vojna vježba u kojoj je sudjelovalo 247pripadnika vojnih postrojba Hrvatske, SAD-a i sedam zemalja u sklopuZdružene brigade jugoistočne Europe (SEEBRIG).
SLUNJ, 21. lipnja 2004. (Hina) - Svečanom predajom 10,6 kilometara vodovoda i puštanjem u promet 8,7 kilometra čvrstoga makadamskog puta kroz Vojni poligon Eugena Kvaternika u Slunju svečano je završila združena međunarodna vojna vježba u kojoj je sudjelovalo 247 pripadnika vojnih postrojba Hrvatske, SAD-a i sedam zemalja u sklopu Združene brigade jugoistočne Europe (SEEBRIG).

Na svečanom završetku vojne vježbe pod nazivom "Adriatc phiblex 04-2 engeenerex" bili su ministar obrane Berislav Rončević, veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Ralph Frank, te visoki dužnosnici ministarstava obrane i glavnih stožera oružanih snaga Albanije, Bugarske, Italije, Makedonije, Rumunjske, Turske i Grčke, koje su vodili predsjedatelj SEEBRIG-a Ugur Ergun, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Josip Lucić, te mnogobrojni visoki dužnosnici vojnih i civilnih vlasti u Hrvatskoj.

Veleposlanik SAD-a Ralph Frank rekao je kako ta vojna vježba pokazuje da Hrvatska nastavlja put prema članstvu u NATO-savezu, a na tom je putu podupire SAD. "Ovo je samo još jedan pokazatelj da je Hrvatska usredotočena na svoj cilj da postane aktivna u timu NATO-ove kolektivne obrane i da bude vodilja stabilnosti u regiji", rekao je veleposlanik Frank.

Podsjetio je također da je od godine 1992. za unapređenje demokratizacije institucija, političku, gospodarsku i općenito društvenu reformu i razvoj SAD u Hrvatsku uložio 407 milijuna dolara.

Ugur Ergun rekao je u ime svih predstavnika brigade zemalja jugoistočne Europe da ta vježba utire put razumijevanju i suradnji, te da pridonosi promidžbi mira i stabilnosti na jugoistoku Europe.

Slunjski gradonačelnik tom je prigodom istaknuo da je radni doprinos združenih inženjerskih vojnih postrojba na gradnji vodovoda 2 milijuna i 280 tisuća kuna, da je Veleposlanstvo SAD-a darovalo cijevi i gotovo sav potreban materijal, vrijedan 250.000 dolara, te da je Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka financiralo vodovod s tri milijuna kuna.

Ukupno je uloženo 20 milijuna kuna. Osim vodovoda i ceste, "Viadukt" će u sklopu Vojnog poligona na Mrežnici uskoro početi graditi most, a novac je osigurala američka strana, rekao je jedan od trojice kodirektora vježbe Robert Suntešić.

Vojna vježba počela je 21. travnja ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙