FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HELSINŠKI ODBOR RS: KOMISIJA ZA SREBRENICU MORA PRIOPĆITI IMENA POČINITELJA

BANJA LUKA, 22. lipnja 2004. (Hina) - Predsjednik Helsinškog odbora zaljudska prava u Republici Srpskoj Branko Todorović izjavio je u utoraku Banjoj Luci da je Izvješće o ubojstvu tisuća Bošnjaka u Srebrenicisrpnja 1995. godine ''prvi istinski korak u suočavanju s istinom", noda će taj dokument opravdano izazivati sumnju ne bude li sadržavaokonkretna imena počinitelja zločina.
BANJA LUKA, 22. lipnja 2004. (Hina) - Predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj Branko Todorović izjavio je u utorak u Banjoj Luci da je Izvješće o ubojstvu tisuća Bošnjaka u Srebrenici srpnja 1995. godine ''prvi istinski korak u suočavanju s istinom", no da će taj dokument opravdano izazivati sumnju ne bude li sadržavao konkretna imena počinitelja zločina.

"Jučerašnje objašnjenje predsjednika Komisije za Srebrenicu Gordona Bacona kojim on izostavljanje imena zločinaca opravdava nekim višim interesima ne može opstati: ova Komisija ne smije špekulirati i taktizirati. Međunarodna i javnost Bosne i Hercegovine mora biti informirana o svim saznanjima ove Komisije, od točnog broja žrtava do imena egzekutora", izjavio je Todorović.

Voditelj međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP) Gordon Bacon izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu da je posebno povjerenstvo koje je imalo zadaću istražiti masakr nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. došlo do pouzdanih podataka o počiniteljima toga zločina, no da njihova imena u interesu sudskog postupka neće biti objavljena.

Todorović je kazao da su događaji pokazali kako vlasti Republike Srpske posjeduju daleko više dokumenata o zločinima u Srebrenici, ocijenivši da je što su dali povjerenstvu zapravo ''dozirano''.

"Ovo se čini u strahu da ne dođe do katastrofe, odnosno smjena u vlasti Republike Srpske, jer sigurno je da se u njezinim strukturama kao visokopozicionirane nalaze i osobe koje su, na neki način, involvirane u događaje u Srebrenici iz srpnja 1995. godine", ustvrdio je predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava u RS i pozvao Vladu srpskoga entiteta i institucije vlasti da pokažu hrabrost i učine dostupnim javnosti svu dokumentaciju o počinjenim zločinima.

Todorović je također javno upitao kako će na Izviješće o Srebrenici reagirati pravosuđe RS koje do sada nije procesuiralo niti jednog počinitelja ratnih zločina.

On je na kraju današnje konferencije za novinare ocijenio da su nastojanja da se rad Povjerenstva za Srebrenicu ograniči na određeni rok u kojem ono mora završiti istraživanje ''neodrživa'', jer ratni zločini i sankcioniranje njihovih počinitelja ne zastarjevaju, a pokušaji da se sve ''odgura pod tepih'' dovodi u pitanje svrsishodnost svega što je do sada urađeno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙