FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREDSTAVLJEN PROJEKT CARDS 2002. NAMIJENJEN MODERNIZACIJI PRAVOSUĐA

ZAGREB, 8. lipnja 2004. (Hina) - U modernizaciju hrvatskog pravosuđa, usklopu danas predstavljenog twinning projekta, EU će kroz programCARDS 2002. do kraja 2005. uložiti četiri milijuna eura, od kojih ćese za tri milijuna kupiti informatička oprema za devet hrvatskihsudova.
ZAGREB, 8. lipnja 2004. (Hina) - U modernizaciju hrvatskog pravosuđa, u sklopu danas predstavljenog twinning projekta, EU će kroz program CARDS 2002. do kraja 2005. uložiti četiri milijuna eura, od kojih će se za tri milijuna kupiti informatička oprema za devet hrvatskih sudova.

Projekt "Modernizacija pravosuđa - podrška učinkovitijem i modernijem radu hrvatskih sudaca" predstavljen je na zagrebačkom Županijskom sudu, jednom od devet sudova uključenih u projekt.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt istaknula je da će predstavljeni projekt pomoći, ne samo u informatičkom opremanju sudova, već prije svega u razvoju modernijih metoda upravljanja i organizacije hrvatskih sudova. Istaknula je da je jedan od ciljeva projekta potpuno kompjutersko upravljanje sudskim spisima, odnosno integrirani sustav upravljanja predmetima.

Objasnila je da je riječ o prvom twinning projektu namijenjenom pravosuđu, te da je CARDS programom planirano još osam projekata. Oni bi, kako je rečeno, trebali početi krajem ove i početkom iduće godine, a EU će kroz njih do 2005. reformu pravosuđa financirati s 27 milijuna eura.

Ministrica je ponovila da je cilj reforme ubrzanje sudskih postupaka, smanjenje zaostataka i usvajanje europskih standarda u sudstvu.

Predstavljeni projekt provoditi će se u četiri komponente, a zemlja partner Hrvatskoj je Finska, odnosno tamošnje ministarstvo pravosuđa. Kako je izjavila savjetnica za stabilizaciju i pridruživanje i menadžerica projekta Satu Seppanen, cilj projekta nije da Hrvatska preslika finski pravosudni sustav, već da uvede najbolje standarde i praksu EU-a.

Projektom je predviđen razvoj metoda upravljanja sudovima kojim bi trebalo poboljšati komunikaciju između sudova i Ministarstva, omogućiti redovito objavljivanje detaljnih statističkih podatak te korištenje tih podataka za predviđanje proračuna. Predviđena je i analiza postojeće organizacije i strukture sustava sudova koja bi trebala ukazati na sadašnje nedostatke.

Projektom je planirano i preispitivanje sadašnjeg parničnog, kaznenog i ovršnog postupka, kao i sustav žalbi, upravnih sudova i alternativnih metoda rješavanja sporova.

Uz zagrebački, u projekt su uključeni riječki, splitski i osječki županijski i općinski sudovi te Općinski sud u Svetom Ivanu Zelini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙