FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić: granice su utvrđene odlukom Badinterove komisije

ILOK, 21. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićocijenio je danas u Iloku kako se pri utvrđivanjuhrvatsko-srpskocrnogorske državne granice Hrvatska zauzima zapoštivanje stajališta Badinterove komisije, prema kojemu, kako jerekao, kopnene granice bivših republika postaju granicamanovostvorenih država.
ILOK, 21. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je danas u Iloku kako se pri utvrđivanju hrvatsko-srpskocrnogorske državne granice Hrvatska zauzima za poštivanje stajališta Badinterove komisije, prema kojemu, kako je rekao, kopnene granice bivših republika postaju granicama novostvorenih država.

"Ako treba tražiti bolja rješenja, to je onda pitanje pregovora, a ne možemo pregovarati ako ne dođemo do jedne čvrste točke, a za Hrvatsku to je stav Badinterove komisije", rekao je predsjednik Mesić u razgovoru s novinarima nakon što je s vidikovca Principovca nedaleko od Iloka razgledao hrvatsko-srpskocrnogorsku državnu granicu na području Srijema.

O graničnoj crti između Hrvatske i Srbije i Crne Gore predsjednika su izvijestili iločki gradonačelnik Zvonimir Dragun i direktor Iločkih podruma Ivan Juroš.

Iločki gradonačelnik upozorio je kako su izvan hrvatskog nadzora, iako su na državnom području Republike Hrvatske, od godine 1991. iločka bolnica Principovac te oko 180 hektara šuma kojima trenutačno nitko ne gospodari, ali pripadnici vojske Srbije i Crne Gore koji nadziru to područje sprječavaju hrvatske građane odlaze onamo.

Vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer ustvrdio je kako sporo rješavanje graničnog pitanja između Hrvatske i Srbije i Crne Gore koči gospodarski razvitak iločkog kraja te dolazak stranog kapitala i ulaganja.

Predsjednik Mesić, koji je u cjelodnevnome radnom posjetu Vukovarsko-srijemskoj županiji, u Ilok je došao iz Vukovara, gdje je u palači "Srijem" bio na izvanrednoj zajedničkoj sjednici Skupštine i Poglavarstva Vukovarsko-srijemske županije o gospodarsko-socijalnom stanju u toj županiji.

Predsjednik je obišao i Slobodnu zonu Vukovar u osnutku i vukovarski Vupik, te je položio vijenac podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata. Novinarima nije bilo dopušteno pratiti predsjednika Mesića na ta mjesta.

"Zadovoljan sam s orijentacijom i pravcima gospodarske politike hrvatske Vlade. Međutim, postoji još velik broj nedefiniranih, a možda i krivo postavljenih stvari koje priječe gospodarski razvoj Hrvatske", ocijenio je Mesić, dodajući kako je Hrvatskoj potreban novi zakon o slobodnim zonama te jače jedinstveno djelovanje Vlade, Sabora i predsjednika Republike u osnaživanju hrvatskoga gospodarstva. Također je podupro Vladinu najavu da će uskoro održati sjednicu u Vukovaru.

Na novinarsko pitanje što bi poručio srpskim biračima uoči predsjedničkih izbora u Srbiji, predsjednik Mesić je rekao kako bi im predložio da "vode računa o usmjerenosti Srbije, a Srbija mora biti usmjerena prema Europi".

"Neka biraju one koji zadovoljstvo i sreću vlastitog naroda traže unutar Srbije i Crne Gore, a ne izvan njezinih granica", poručio je Mesić.

Zamoljen da prognozira rezultat večerašnje nogometne utakmice između Hrvatske i Engleske na Europskom prvenstvu u Portugalu, predsjednik Mesić je rekao kako bi volio da Hrvatska pobijedi, te da će to biti snažan "nogometni okršaj".

Radni posjet Vukovarsko-srijemskoj županiji predsjednik Republike Stjepan Mesić završit će gostujući u emisiji Hrvatskog radija u živo "S predsjednikom na kavi", koja će se emitirati iz iločkih Starih podruma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙