FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

obilježavanje 22. lipnja - Dana antifašističke borbe

ZAGREB, 21. lipnja 2004. (Hina) - U Hrvatskoj se sutra obilježava Danantifašističke borbe i 63. obljetnica osnutka prve antifašističkepostrojbe u tadašnjoj okupiranoj Europi - Prvog sisačkog partizanskogodreda.
ZAGREB, 21. lipnja 2004. (Hina) - U Hrvatskoj se sutra obilježava Dan antifašističke borbe i 63. obljetnica osnutka prve antifašističke postrojbe u tadašnjoj okupiranoj Europi - Prvog sisačkog partizanskog odreda.

Danas su tim povodom izaslanstva Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH), Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zagreba i Zagrebačke županije i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Samobora položili vijence u Rakovom potoku na Omladinskom groblju i na obnovljeni spomenik u Stupničkoj šumi.

Prvi sisački partizanski odred osnovan je 22. lipnja 1941. u šumi Brezovica pokraj Siska. Imao je 77 boraca koje su predvodili zapovjednik Vladimir Janjić-Capo i komesar Marijan Cvetković, a njegov pripadnik bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko koji je umro 2003. Bio je jedini general HV-a koji se za Drugog svjetskog rata borio u partizanima.

Kako su u odredu većinom bili Hrvati, borilo se uglavnom na hrvatskom području, a završetak Drugoga svjetskog rata doživjelo je 38 njegovih boraca.

Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je, po podacima SABA RH, aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana.

U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet, od ukupno 11, korpusa NOV-a.

Od osnutka samostalne hrvatske države Dan antifašističke borbe svake se godine obilježava 22. lipnja.

Ranije se, u bivšoj SFRJ kao Dan antifašističke borbe obilježavao 27. srpnja - Dan ustanka, u spomen na prvi ispaljeni metak u Srbu, iako je osnutak sisačkog odreda tom događaju predhodio više od mjesec dana.

Sutra će na Grobnicu narodnih heroja na Mirogoju vijence položiti predsjednik Republike Stjepan Mesić, izaslanstvo Hrvatskog sabora, SABA RH-a, te drugih institucija, udruga i stranaka.

Izaslanstva Predsjednika, Hrvatskog sabora i udruga antifašističkih boraca i antifašista Siska i Gline položit će vijence i na spomenik boraca Prvog partizanskog odreda u šumi Brezovica.

Odbor za spomen-pohod na Jazovku, koji okuplja nekoliko udruga i stranaka na čelu s udrugom "Uzdanica '90" okupit će se sutra kraj jame Jazovke blizu Šošica, kako bi misom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali počast ubijenim pripadnicima ustaških i domobranskih postrojba koje su partizani bacili u tu jamu u svibnju 1945.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙