FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: ZAŠTO PREDSTAVNICI DRŽAVA NA PODRUČJU BIVŠE YU NISU POZVANI U NORMANDIJU?

ZAGREB, 8. lipnja 2004. (Hina) - "Jesu li Srbi, Crnogorci, Hrvati,Slovenci, Makedonci i Muslimani (Bošnjaci) poraženi u II. svjetskomratu ili u njemu nisu ni sudjelovali", komentira beogradska "Politika"činjenicu da se na manifestaciji kojom je obilježeno iskrcavanjesavezničkih snaga u Normandiji nisu pojavili predstavnici oružanihsnaga država-nasljednica bivše Jugoslavije.
ZAGREB, 8. lipnja 2004. (Hina) - "Jesu li Srbi, Crnogorci, Hrvati, Slovenci, Makedonci i Muslimani (Bošnjaci) poraženi u II. svjetskom ratu ili u njemu nisu ni sudjelovali", komentira beogradska "Politika" činjenicu da se na manifestaciji kojom je obilježeno iskrcavanje savezničkih snaga u Normandiji nisu pojavili predstavnici oružanih snaga država-nasljednica bivše Jugoslavije.

Posljednja velika, službena i zajednička proslava "Dana D" protekla je bez značajnijih službenih predstavnika država nastalih raspadom SFRJ, države "koja je u Drugom svjetskom ratu, po općem priznanju povjesničara, još od 1941. bila druga bojišnica u Europi, jer je na svom teritoriju stalno vezivala nekih 20 njemačkih divizija", primjećuje beogradski list.

Istodobno ne treba očekivati od Europe da cijeni taj doprinos antifašističkoj borbi budući da ga Srbija i Crna Gora svjesno potiskuje, minimalizira i odriče ga se. "Od svih bivših jugoslavenskih republika samo je u Srbiji i Crnoj Gori i Hrvatskoj, uslijed politizacije, 'zaboravljeno' tko je pobijedio u Drugom svjetskom ratu", ističe "Politika".

"Problem je samo u tome što onog imena i one države, Jugoslavije, koja je stvarno bila 'druga fronta' do 1944. više nema. Jedni nasljednici odrekli su se te adrese, a drugi su joj ukinuli ime. Kome je poziv trebao stići? Možda Europa tu formalnost u slučaju Čeha i Slovaka nije poštovala, ali oni se svog antifašizma nisu odrekli", podsjeća beogradski list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙