FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 19. lipnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja u Hrvatskojdo 21 sat.
ZAGREB, 19. lipnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja u Hrvatskoj do 21 sat.

ŠIBENIK - Trošarine na cigarete od 15. srpnja povećale bi se od 50 lipa do dvije kune, a na automobile prosječno za 25 posto, prijedlog je koji je s današnje sjednice u Šibeniku Vlada poslala u hitnu saborsku proceduru. Te bi trošarine državnom proračunu na godišnjoj razini trebale donijeti dodatnih 660 milijuna kuna (440 od cigareta i 220 milijuna od automobila).

ŠIBENIK - Šibenskoj Tvornici lakih metala hrvatska je Vlada na današnjoj sjednici u Šibeniku dala državna jamstva za reprogramiranje starih dugova i za izvršenje plana proizvodnje i modernizaciju u ukupnom iznosu nešto većem od 200 milijuna kuna. Odluka je donesene na temelju prijedloga financijske konsolidacije TLM-a koji je izradilo ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, kako bi se toj tvornici omogućio opstanak na tržištu i širenje kapaciteta.

ŠIBENIK - S obzirom na to da je u prometnim nesrećama u prvih pet mjeseci ove godine poginulo 248 osoba, što je 21 posto više nego u istom razdoblju lani, Vlada je na današnjoj sjednici u Šibeniku predložila mjere kako bi se povećala sigurnost u prometu. Zaključeno je da hitno, prije ljetne stanke treba donijeti novi zakon o sigurnosti u prometu te izmijeniti Zakon o prekršajima. Posebice je upozoreno na Zakon o prekršajima, po kojem se vozačka dozvola može oduzeti, ali i vratiti za tri dana, zbog čega se često ponavljaju prekršaji.

ŠIBENIK - Hrvatska Vlada odlučila je danas u Šibeniku da se raspiše javni natječaj za prodaju 89,33 posto dionica Željezare "Split" pod posebnim uvjetima - za jednu kunu uz obvezu kupca da podmiri obveze i pokrene proizvodnju. Ima zainteresiranih za kupnju splitske Željezare, istaknuo je ministar gospodarstva Branko Vukelić. To je, naime, treći pokušaj prodaje splitske Željezare jer dosadašnji natječaji po nominalnoj vrijednosti i za 30 posto nominale nisu uspjeli. Potencijalni kupci trebaju u tvrtku uložiti najmanje 88 milijuna kuna radi pokretanja proizvodnje, zatim preuzeti sve obveze prema državnim vjerovnicima i dati zamjenska jamstava za sva državna jamstva Željezari.

ŠIBENIK - Vlada je na zatvorenom dijelu današnje sjednice predložila Nadzornom odboru Financijske agencije (FINA) da za novog predsjednika Uprave imenuje Zorana Maksića, izjavio je glasnogovornik Vlade Ratko Maček nakon sjednice. Zoran Maksić trebao bi na mjestu predsjednika Uprave Fine zamijeniti Đuru Popijača.

ZAGREB - Društvo hrvatskih književnika održalo je danas u Zagrebu redovitu godišnju skupštinu na kojoj su njegovi članovi raspravljali o dosadašnjem radu, dodijelili godišnju nagradu "Tin Ujević" i primili 28 novih članova, te saslušali izlaganja nekih članova, od kojih je izlaganje Hrvoja Hitreca o zadaćama Društva u brizi za jezik naišlo na opće odobravanje. Hitrec se zauzeo za jedinstven hrvatski standardizirani suvremeni pravopis, ističući kako je Hrvatska jedna od zemalja koja, nažalost, nema uređen i standardiziran pravopis.

ZAGREB - Predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić, koji je danas kao gost sudjelovao u radu godišnje skupštine Hrvatske odvjetničke komore, ocijenio je da su za vladavinu prava odgovorni svi segmenti sudbene vlasti, ali da je, uz sudačku, odgovorna i izvršna i zakonodavna vlast, to jest Vlada i Hrvatski sabor. Sabor je svojim zakonima sucima natovario veliki posao, a nije im osigurao ni dovoljan broj ljudi niti poslovni prostor, niti opremu, smatra Crnić, navodeći za primjer da su na hrvatskim sudovima u postupku stotine tisuća predmeta koji se odnose na komunalnu naknadu, neplaćanje parkiranja ili vozne karte, što u drugim državama ne rješavaju suci.

VUKOVAR - U povodu proslave velikog jubileja - 1700. godišnjice mučeništva sv. Stošije, zaštitnice zadarske nadbiskupije, oko 650 vjernika iz te nadbiskupije, koje je predvodio mons. Ivan Prenđa, boravilo je danas u Vukovaru u sklopu dvodnevnog hodočašća đakovačkog i srijemskoj biskupiji. U župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova služena je misa koju je predvodio đakovački i srijemski biskup mons. Marin Srakić. Zadrani su predali Vukovarcima ček na 400 tisuća kuna, dar ovogodišnje korizmene akcije "Zadar s ljubavlju Vukovaru", namjenjen vukovarskom Caritasu.

ZAGREB - Ispred zgrade Ministarstva gospodarstva u Vukovarskoj ulici policija je danas poslijepodne pronašla 20 posuda s ukupno 196 litara odbačenih nepoznatih kemikalija, doznaje se u zagrebačkoj policiji. Utvrđeno je da je riječ o 196 litara nepoznatih kemikalija intenzivnog mirisa koji podsjeća na boje i lakove, izjavila je glasnogovornica PU zagrebačke Gordana Vulama. Otpad je odmah uklonjen, a o kojim je kemikalijama riječ bit će poznato nakon analize koju će provesti inspektori zaštite okoliša, koji su s policijom prisutsvovali očevidu.

ZAGREB - U nesreći zasada neutvrđenog tipa letjelice kod mjesta Čehi nedaleko Zagreba danas kasno poslijepodne smrtno je stradao 38-godišnji muškarac koji je upravljao letjelicom. Po riječima glasnogovornice zagrebačke policije Gordane Vulame nesreća se dogodila nakon što se letjelica kojom je upravljao 38-godišnji S.V. zapalila prilikom leta. Nakon pada letjelica i pilot u potpunosti su izgorjeli, što otežava otkrivanje uzroka nesreće i tipa letjelice, kazala je Vulama. Očevid je u tijeku.

ZAGREB - Između 200 i 300 sudionika "Zagreb Pride" gay parade okupilo se danas oko podneva na zagrebačkom Zrinjevcu i u povorci, uz jaku policijsku zaštitu prošlo užim središtem grada. Uzvikujući "Gay je O.K." i "Ljubav je ljubav", sudionici parade zalagali su se za prava homoseksualnih, biseksualnih i transeksulanih osoba. Građani su uglavnom mirno promatrali povorku, no bilo je i onih koji su glasno negodovali i koji su se ljutili što tramvaji ne voze. Glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke Gordana Vulama je na Zrinjevcu, na pitanje novinara koliko je policajaca osiguravalo paradu, rekla da ih ima barem toliko koliko je sudionika "Zagreb Pridea".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙