FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4.30 sati

ZAGREB, 19. lipnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 4,30sati.
ZAGREB, 19. lipnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 4,30 sati.

ZAGREB -Premijer Ivo Sanader ocijenio je da je odluka Europskog vijeća o davanju Hrvatskoj statusa kandidata za punopravno članstvo u Europskoj uniji velik korak prema toj zajednici zemalja, u kojoj se, kako je rekao, poštuju demokracija, vladavina prava, ljudske i manjinske slobode, a što je i hrvatski cilj. Čestitajući građanima na ovom "velikom koraku", Sanader je gostujući u sinoćnjem Dnevniku HRT-a rekao da Hrvatska želi usvojiti standarde EU ne zbog toga da ima uzor koji bi slijedila, nego zato što nema niti jedne zemlje koja je ušla u Uniju a da danas iz nje želi izići. "Nema ni jedne zemlje čiji građani žive lošije danas nego kada nisu bili članovi Unije, prema tome imamo niz razloga zbog kojih se veselimo ulasku u EU", kazao je hrvatski premijer. Procijenio da bi Hrvatska do 2007. mogla završiti sve pregovore s Unijom, koja bi zatim trebala donijeti odluku u Hrvatskom ulasku u tu zajednicu europskih država.

ŠIBENIK - Hrvatska Vlada s današnje sjednice u Šibeniku predložit će Saboru da se trošarine na cigarete povećaju za jednu kunu, a na osobne automobile, ovisno o vrijednosti, od 2.000 do 26.500 kuna. Izmjene tih zakona o posebnim porezima na cigarete i automobile, Vlada će Saboru uputiti po hitnom postupku, a prihvati li ih on do kraja lipnja, nove bi se trošarine primjenjivale od 1. srpnja. Povećanje trošarina na cigarete i automobile do kraja ove godine državnom bi proračunu tako mogle donijeti oko 320 milijuna kuna viši prihod. Vlada će, kako se očekuje, razmotriti i nekoliko projekata važnih za Šibenik i Šibensko-kninsku županiju, predložiti izmjene o znanstvenoj djelatnosti, te mjere za povećanje sigurnosti u prometu.

ZAGREB - Ministarstvo zdravstva jučer je izvijestilo sve ustanove za dijalizu u Hrvatskoj da do daljnjeg prestanu koristiti opremu američke tvrtke Baxter, zbog postojanja sumnje u moguću neispravnost dijela opreme za hemodijalizu tog proizvođača. Iako prema obavijesti Agencije za lijekove i medicinske proizvode taj dio opreme nije niti uvezen u Hrvatsku, centri za dijalizu izviješteni su iz predostrožnosti, priopćeno je sinoć iz Ministarstva zdravstva. Obavijest o mogućoj neispravnosti dijela opreme za hemodijalizu tog američkog proizvođača (ili nekog od društava povezanih s njim) Ministarstvo je, kako kaže, dobilo od Plive, koju su o tome obavijestile američka uprava za hranu i lijekove (Food and Drug Administration) i kanadska savezna zdravstvena organizacija "Health Canada".

ZAGREB - U Galeriji Klovićevi dvori sinoć je otvorena retrospektivna izložba akademskog slikara Kornelija Tomljenovića (1902-.1929.), pripadnika druge generacije hrvatske moderne umjetnosti iz osječkog likovnog kruga. Izložba obuhvaća oko 130 djela, ulja, akvarela, kombiniranih tehnika, crteža i grafika, a priredila ju je Jelica Ambruš, muzejska savjetnica osječke Galerije likovnih umjetnosti. Tom retrospektivom, kako je istaknuto na otvaranju, najcjelovitije je do sada obrađen Tomljenovićev likovni opus nastao u trećem desetljeću 20. stoljeća.

ZAGREB - Predstavom "Na Sveta tri krala ili kak očete", u prijevodu i režiji Vladimira Gerića, koju je izvela Glumačka družina Histrion sinoć je na Opatovini otvoreno 19. zagrebačko Histrionsko ljeto.Tu zagrebačku kazališnu manifestaciju pred brojnom publikom otvorili su najstariji Histrion dramski umjetnik Josip Bobi Marotti i zamjenik gradonačelnice Milan Bandić. Predstava "Na Sveta tri krala ili kak očete" izvodi se na kajkavskom prema glasovitom djelu "Na sveta tri kralja" glasovitog engleskog dramatičara W. Shakespeara. Na Opatovini Histrioni za ovu sezonu pripremaju dvije premijere - kabaretsku predstavu "Torso cabaret"na tekst Škrabea, Senkera, Mujičića uz glazbu Arsena Dedića i režiju Zorana Mužića. Druga ovosezonska premijera je Šenoina "Ljubica" u režiji Georgija Para.

RIJEKA - Predstavom "Valse" uličnog kazališta "Teatro tascabile" iz Bergama izvedenoj sinoć na Trgu Republike Hrvatske otvorena je prva manifestacija "Riječke ljetne noći". Na toj manifestaciji bit će izvedena glazbena i dramska djela te zabavni programi, a cjelokupni program djelo je HNK "Ivana pl. Zajca" iz Rijeke. Organizatori su, uz tu kazališnu kuću, Grad Rijeka i Turistička zajednica Grada Rijeke. Specifičnost te manifestacije je da će program, osim u HNK-u, biti izvođen na trgovima i ulicama grada te u prostorima nekadašnjih industrijskih pogona poput bivše Tvornice papira i tvornice Torpedo. "Riječke ljetne noći" završavaju 15. srpnja.

VUKOVAR - Vukovarski festival komorne glazbe, koji se održava po šesti put, svečano je otvoren sinoć u dvorcu Eltz Gradskog muzeja u Vukovaru, podizanjem festivalske zastave, uz skladbu Johanna Straussa "Uz dunavske valove" koju je izveo tamburaški orkestar vukovarskog Kulturno- -umjetničkog društva Dunav. Festival, koji će trajati do 20. lipnja, započeo je nastupom dvoje mladih glazbenika Attilom Mesarićem na klaviru i Lovorkom Vidović na violini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙