FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MOISIU: HRVATSKI IZVOZ U ALBANIJU "SRAMOTNO" NIZAK, A ALBANSKI U HRVATSKU "NIŠTAVAN"

ZAGREB, 18. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatski izvoz u Albaniju "sramotno"je nizak, a albanski u Hrvatsku zapravo je "ništavan", rekao je upetak u Zagrebu albanski predsjednik Alfred Moisiu.
ZAGREB, 18. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatski izvoz u Albaniju "sramotno" je nizak, a albanski u Hrvatsku zapravo je "ništavan", rekao je u petak u Zagrebu albanski predsjednik Alfred Moisiu.

"Sramotno je što hrvatski izvoz u Albaniju iznosi samo 30 milijuna dolara, a još sramotnije što je albanski izvoz u Hrvatsku ništavan", rekao je Moisiu koji je u petak, drugoga dana posjeta Hrvatskoj, nakon govora u Hrvatskom saboru posjetio Hrvatsku gospodarsku komoru i razgovarao s njezinim predsjednikom Nadanom Vidoševićem.

Iako su politički odnosi dviju zemalja izvrsni, albanski je trgovinski deficit u odnosu na Hrvatsku jako visok, rekao je Moisiu i preporučio "maksimalan trud oko liberalizacije i slobode trgovine", istaknuvši da treba rješavati pitanja viznoga režima, pomorskih veza i kopnene prometne infrastrukture, a "zajednička je zadaća dviju vlada osigurati fondove za izgradnju te infrastrukture, osobito u vezi s Jadransko-jonskom autocestom.

Nekad je postojala trajektna linija između Hrvatske i Albanije, kao i zrakoplovna linija Croatia Airlinesa Zagreb-Tirana-Zagreb, ali njih više nema, rekao je albanski predsjednik.

"Ponekad putovanje iz Tirane u Zagreb traje i cijeli dan, a zračnom linijom ne traje dulje od sat i deset minuta", rekao je.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević najavio je organiziranje gospodarskoga foruma u Tirani potkraj ove godine i uzvratnoga u Zagrebu početkom 2005.

Albanski je predsjednik čestitao Hrvatskoj na dobivanju statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji jer i Albanija tako "dobiva prijatelja koji će nas podržati na putu u EU", rekao je.

"Ulazak zemalja regije u EU u interesu je svih zemalja regije jer se mi međusobno puno bolje poznajemo nego s udaljenijim zemljama", rekao je Moisiu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙