FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 18. lipnja 2004.(Hina) -
ZAGREB, 18. lipnja 2004.(Hina) -

ZAGREB - Libanonka, čiji dokumenti govore o tome da je rođena 1877. godine, po čemu ispada da je stara 126 godina, mogla bi biti i najstarija žena na svijetu. Hamida Musulmani, koja, iako slabašna, još uvijek radi na svom imanju na jugu Libanona, pokazala je novinarima dokumente s popisa iz 1932. u kojima stoji da je rođena 1877. godine. Vjerojatno najstarija žena na svijetu osjeća se, prema vlastitim riječima, dobro, no žali se na gubljenje vida. Lokalni dužnosnici kažu kako su njezini dokumenti autentični, iako nose nadnevak iz godine kada je ova vremešna gospođa već bila napunila 55 godina.

WASHINGTON - Afrički divlji magarci u prošlosti su vjerojatno bili pripitomljavani dva puta na dvama različitim i geografski međusobno udaljenim mjestima prije nego što su postali poslušne životinje u službi čovjeka, izvijestili su članovi međunarodne ekipe znanstvenika koja je istraživala magareću DNK. "Prema našem mišljenju, to se dogodilo prije više od 10.000 godina, dakle prije nego što je čovjek, prema do sada raspoloživim podacima, pripitomio bilo koju stočnu životinju", kažu znanstvenici. Ako u oba slučaja životinje vuku podrijetlo iz dvaju različitih dijelova Afrike, a čini se da je tako, znači da je magarac jedini kopitar pripitomljen isključivo u Africi. Ovo bi otkriće moglo baciti novo svjetlo na dosadašnja saznanja o selidbama i razvoju prvih ljudi, smatraju znanstvenici.

VARŠAVA - Sir Edmundu Hillaryju (85), prvom čovjeku koji se uspeo na Mount Everest, u četvrtak je u Varšavi poljski predsjednik Aleksandar Kwasniewski uručio poljsko odličje - Križ za zasluge. "Vi ste predstavnik romantične generacije, dakle bliske našem nacionalnom duhu, pionira i istraživača", rekao je Kwasniewski na svečanosti. "Nema sumnje da ste imali velik utjecaj na maštu i ponašanje mnogih mladih ljudi. Među njima je bilo i Poljaka, poklonika vaših uspjeha koji su se upustili u alpinizam s uspjehom i entuzijazmom", dodao je. Novozelanđanin Edmund Hillary se 29. svibnja 1953. godine zajedno s Tenzingom Norgayom, Šerpom rođenim u Tibetu, popeo na 8.850 metara najviši vrh svijeta.

LONDON - Iako još nisu izveli pravu teleportaciju kao u "Zvjezdanim stazama", skupina američkih i austrijskih znanstvenika objavila je da su uspjeli prebaciti osobine jednog atoma na drugi bez ikakve fizičke veze između njih. Fizičari u Sjedinjenim Državama i Austriji prvi put su teleportirali kvantna stanja između udaljenih atoma. To ne znači da će teleportacija ljudi viđena na popularnoj televizijskoj seriji uskoro postati moguća. Otkriće bi, međutim, moglo pomoći u razvoju kvantne računalne tehnologije koja bi trebala omogućiti superbrza računala. Kvantna stanja uključuju fizikalne osobine kao što su energija, kretanje i magnetsko polje.

DUBLIN - Od posljedica uživanja duhana u Europskoj unije svake godine umre 660.000 stanovnika, izjavio je u Dublinu irski ministar zdravstva Michel Martin. "Borba protiv pušenja i dalje je jedan od najvećih izazova svjetske zdravstvene politike", ocijenio je Martin, dodajući da čak 15 posto stanovnika Unije umire od posljedica uživanja duhana. Dr. Catherine Le Gales-Camus, pomoćnica direktora Svjetske zdravstvene organizacije, nedavno je izjavila je da će se u predstojeća dva desetljeća u svijetu godišnja brojka prerano oboljelih i umrlih od bolesti povezanih s uživanjem duhana udvostručiti te da će doseći brojku od 9,8 milijuna. U ožujku je u Irskoj uvedena odluka bez presedana - zabrana pušenja na javnim mjestima poput pubova, restorana, pa čak i u automobilima tijekom vožnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙