FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RUMSFELD NALOŽIO TAJNI PRITVOR OSOBE OSUMNJIČENE ZA ORGANIZIRANJE POBUNE

WASHINGTON, 18. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Američki ministar obraneDonald Rusmsfeld osobno je,na zahtjev CIA-e, zatražio da seosumnjičenik za organiziranje pobune protiv okupacijskih snaga u Irakutajno pritvori, izjavio je u četvrtak službeni predstavnik Pentagona.
WASHINGTON, 18. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Američki ministar obrane Donald Rusmsfeld osobno je,na zahtjev CIA-e, zatražio da se osumnjičenik za organiziranje pobune protiv okupacijskih snaga u Iraku tajno pritvori, izjavio je u četvrtak službeni predstavnik Pentagona.

Direktor Središnje obavještajne agencije u ostavci George Tenet zatražio je u listopadu da se taj zatvorenik, kojeg se sumnjiči da je vojni koordinator kurdske terorističke skupine Ansar al Islam, drži u pritvoru u tajnosti kako Međunarodni odbor Crvenoga križa ne bi zatražio pravo na posjet, rekao je glasnogovornik Pentagona Larry DiRita.

Istog dana, Rumfsfeld je odobrio zahtjev i potpisao nalog u tom smislu. "Zatražili su od njega da to učini i on je to učinio", kazao je DiRita.

Zatočenik je držan u pritvoru u tajnosti do konca svibnja, kada ga je zamjenik ministra obrane za obavješćivanje Stephen Cambone odlučio priključiti ostalim zatvorenicima.

U istrazi koju je vodio general Antonio Taguba o ponašanju prema zatočenicima u Iraku osuđuje se praksa držanja "fantomskih zatvorenika", zatočenih bez optužnice, te se ocjenjuje da ona "nije u skladu s doktrinom kopnene vojske i da se protivi međunarodnom pravu".

Prema riječima DiRite, prema Ženevskim konvencijama dopušta se tajni pritvor na neko vrijeme, ukoliko se za to ukaže "vojna potreba". "Nitko vam ne dopušta da to činite sedam mjeseci", ipak je priznao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙