FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat ugostiteljstva i turizma za ista prava sezonaca i stalnih zaposlenika

RIJEKA, 17. lipnja (Hina) - Samostalni sindikat ugostiteljstva iturizma Hrvatske (SSUTH) želi povećati broj svojih članova međusezonskim radnicima u ugostiteljstvu i nastoji postići da oni i imajuista prava i plaće kao i stalni zaposlenici, rekla je regionalnapovjerenica 2. sindikalne regije SSUTH-a Loredana Gluhak na današnjojkonferenciji za novinstvo u Rijeci.
RIJEKA, 17. lipnja (Hina) - Samostalni sindikat ugostiteljstva i turizma Hrvatske (SSUTH) želi povećati broj svojih članova među sezonskim radnicima u ugostiteljstvu i nastoji postići da oni i imaju ista prava i plaće kao i stalni zaposlenici, rekla je regionalna povjerenica 2. sindikalne regije SSUTH-a Loredana Gluhak na današnjoj konferenciji za novinstvo u Rijeci.

Povjerenica Gluhak je rekla kako se broj sezonskih radnika svake godine povećava i da im SSUTH nastoji pomoći da imaju ista prava i plaće kao i stalni zaposlenici. Dodala je da poslodavci često zakidaju sezonske radnike na plaćama i ne poštuju odredbe kolektivnih ugovora koji vrijede i za njih kao i za stalne zaposlenike.

Gluhak je upozorila i da se stvara nelojalna konkurencija u zapošljavanju, zato što sezonski radnici pristaju na vrlo male plaće i na manja prava, često i ne znajući kakva su im prava. Spomenula je da su sezonski radnici iz BiH na Jadranu spremni raditi i za mjesečnu plaću od 1500 kuna. Zato se može očekivati da će dio poslodavaca zapošljavati te radnike unatoč njihovoj nestručnosti, rekla je Gluhak koja drži da bi takve slučajeve trebala sprječavati državna tijela.

SSUTH pokreće akciju informiranja sezonskih radnika o njihovim pravima i mogućnostima sindikalnog djelovanja putem plakata i sindikalnih povjerenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙