FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ČUIĆ I BILOPAVLOVIĆ U POVODU SMRTI DUBRAVKA HORVATIĆA

ZAGREB, 20. svibnja 2004. (Hina) - Dopredsjednik Društva hrvatskihknjiževnika Stjepan Čuić u povodu Horvatićeve smrti rekao je da "nasje napustio jedan od najvećih hrvatskih pjesnika 20. stoljeća".
ZAGREB, 20. svibnja 2004. (Hina) - Dopredsjednik Društva hrvatskih književnika Stjepan Čuić u povodu Horvatićeve smrti rekao je da "nas je napustio jedan od najvećih hrvatskih pjesnika 20. stoljeća".

"Bio je kompletna intelektualna i moralna osoba. Bio je multimedijalan, kako se danas voli reći, jednako je poznavao književnost kao i likovnu umjetnost i uvijek sa sviješću da treba afirmirati prvorazredne vrijednosti u nacionalnoj kulturi", napomenuo je Čuić i dodao da je Horvatić volio sve hrvatske ljude i krajeve i o tome je i pisao, o čemu se mogu naći dokazi u njegovih pedesetak knjiga.

"Ostat će u u svijesti ne samo hrvatskoj književnoj znanosti kao čovjek bez kojega se naprosto nije moglo s obzirom na vrijeme i prostor u kojemu smo živjeli. U njegovu književnom djelu naročito je istaknuta ljubav za domovinu i oslonac na nju", dodao je Čuić.

Sjećam se kad je, kako bi rekao Krleža, u predvečerje sloma Jugoslavije i komunizma na globusu, kad je Franjo Tuđman pokušavao činiti nešto da se sačuva Hrvatska, znajući što dolazi, Horvatić 28. veljače 1989. među prvima došao u Društvo hrvatskih književnika i ponudio se dr. Tuđmanu na suradnju i službu, podsjetio je Čuić.

"Ljude najčešće prepoznajemo po prvim susretima u životu i to su vjerojatno najtočniji dojmovi o njima, i zato bih, evo sada, u ovom za mene osobno tužnu i vrlo nesretnu trenutku o Horvatiću mogao reći da je njegova knjiga Groznica ne samo na mene nego i na mnoge ostavila dojam koji se i dan-danas može provjeriti", rekao je književnik Tito Bilopavlović u povodu smrti hrvatskog pisca i likovnog kritičara Dubravka Horvatića.

Ta knjiga, objavljena početkom šezdesetih godina, ostavila je toliko snažan dojam da smo svi koji smo pisali pjesme bili po malo u sjeni te knjige, dodao je Bilopavlović.

(Hina) xat ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙