FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZNANSTVENICI TELEPORTIRALI KVANTNA STANJA ATOMA

LONDON, 17. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Iako još nisu izveli pravuteleportaciju kao u "Zvjezdanim stazama", skupina američkih iaustrijskih znanstvenika objavila je u srijedu da su uspjeli prebacitiosobine jednog atoma na drugi bez ikakve fizičke veze između njih.
LONDON, 17. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Iako još nisu izveli pravu teleportaciju kao u "Zvjezdanim stazama", skupina američkih i austrijskih znanstvenika objavila je u srijedu da su uspjeli prebaciti osobine jednog atoma na drugi bez ikakve fizičke veze između njih.

Fizičari u Sjedinjenim Državama i Austriji prvi put su teleportirali kvantna stanja između udaljenih atoma.

To ne znači da će teleportacija ljudi viđena na popularnoj televizijskoj seriji uskoro postati moguća. Otkriće bi, međutim, moglo pomoći u razvoju kvantne računalne tehnologije koja bi trebala omogućiti superbrza računala.

Kvantna stanja uključuju fizikalne osobine kao što su energija, kretanje i magnetsko polje.

"Učinili smo to prvi put s atomima", rekao je za Reuters Rainer Blatt sa sveučilišta u Innsbrucku.

Blatt i kolege s Nacionalnog instituta za standarde i tehnologije (NIST) u Boulderu, u američkoj saveznoj državi Colorado, otkriće su objavili u časopisu Nature.

Znanstvenici s Australskog nacionalnog sveučilišta objavili su prije dvije godine da su u djeliću sekunde uspjeli teleportirati lasersku zraku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙