FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJEMAČKA VLADA PLANIRA MJERE ZA SMANJENJE PRETILOSTI KOD DJECE I ODRASLIH

BERLIN, 17. lipnja 2004. (Hina) - Njemačka Vlada planira uvođenje mjerakojima bi se smanjila pretilost kod djece i odraslih, a koje uključujui ograničenja pri reklamiranju nezdrave hrane, najavila je u četvrtakministrica poljoprivrede i zaštite potrošača Renate Kuenast (Zeleni).
BERLIN, 17. lipnja 2004. (Hina) - Njemačka Vlada planira uvođenje mjera kojima bi se smanjila pretilost kod djece i odraslih, a koje uključuju i ograničenja pri reklamiranju nezdrave hrane, najavila je u četvrtak ministrica poljoprivrede i zaštite potrošača Renate Kuenast (Zeleni).

Obraćajući se Bundestagu ministrica je izjavila da zdravstvene tegobe koje uzrokuje pretilost stanovništva blagajne zdravstvenog osiguranja godišnje stoje 71 milijardu eura. Prema podacima medicinskog instituta Robert Koch, dvije trećine muške i više od polovice ženske populacije je pretilo.

Kuenast je posebice istaknula sociološke aspekte pojave drastičnog povećanja pretilosti. Siromaštvo, podrijetlo i obrazovanje usko su povezani s povećanom tjelesnom težinom, zaključila je Kuenast. Posebice je primjetna pojava pretilosti kod djece iz migrantskih obitelji čime se njihov socijalni uspon, s obzirom da predebela djeca često bivaju isključena iz društvenih tokova, još više usporava. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite potrošača stoga uvodi kampanju pod nazivom "Ishrana i kretanje", koja bi mobilizirala prehrambenu industriju i političare, a cilj joj je popularizacija niskokaloričnih prehrambenih proizvoda i sportske ponude.

Demokršćanska i liberalna oporba predbacila je ministrici Kuenast populizam i odvraćanje od, kako su rekli, "zaista važnih tema". Liberalni zastupnik Klaus Goldmann branio je tom prigodom neke poznate tvrtke, poput Coca-Cole, na koje vlada upire prstom optužujući ih na širenje nezdravih prehrambenih proizvoda unatoč tome što su upravo te tvrtke najčešći sponzori sportskih natjecanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙