FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ITALIJA ĆE GLASOVATI ZA HRVATSKU KANDIDATURU U EU

RIM, 16. lipnja 2004. (Hina) - Talijanski ministar vanjskih poslovaFranco Frattini u razgovoru s hrvatskim kolegom Miomirom Žužulom usrijedu je u Rimu potvrdio talijansku potporu Hrvatskoj na putu zaulazak u Europsku uniju, a ministar Žužul je zahvalio na potpori.
RIM, 16. lipnja 2004. (Hina) - Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini u razgovoru s hrvatskim kolegom Miomirom Žužulom u srijedu je u Rimu potvrdio talijansku potporu Hrvatskoj na putu za ulazak u Europsku uniju, a ministar Žužul je zahvalio na potpori.

Dvojica ministara razgovarala su o svim tzv. osjetljivim pitanjima iz bilateralnih odnosa pa je tako dotaknuto i pitanje odštete za imovinu koju su talijanski izbjeglice (esuli) napustili u Istri i Dalmaciji poslije Drugoga svjetskog rata. Potvrđeno je da se neće dirati u već potpisane ugovore između dviju zemalja odnosno da će se oni poštovati, i da će to pitanje biti riješeno u okviru Osimskog i Rimskog sporazuma.

Za slučaj postojanja primjera koji ne mogu biti riješeni tim sporazumima, posebna talijansko-hrvatska komisija će ih analizirati kako bi esuli dobili odštetu ili svoju imovinu u skladu s hrvatskim Zakonom o denacionalizaciji. Ta komisija je osnovana u studenome 2002. i održala je još samo jedan sastanak u travnju 2003. pa su se dvojica ministara dogovorila da će se ona ponovno sastati u rujnu ove godine.

Žužul je rekao da se danas nije razgovaralo o detaljima eventualnog plaćanja odštete talijanskim izbjeglicama, već će to utvrditi stručna komisija.

Italija je pozdravila odluku o odgodi primjene hrvatske odluke o zaštićenom ribolovno-ekološkom pojasu u Jadranu i Frattini je dodao kako je to bio potez u europskome duhu.

Žužul je kazao kako Hrvatska želi u Europu i prema tome "moramo se dogovarati s EU".

Dvojica ministara dogovorila su se i o osnivanju posebne komisije za zaštitu Jadrana jer je to pitanje koje tišti obje zemlje i svi su zainteresirani da zajedničko more bude zaštićeno.

Frattini je obavijestio Žužula da će talijanski Zastupnički dom ratificirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Hrvatske i zemalja EU nakon čega će Sporazum morati na novu ratifikaciju u Senat. Naime, u Senatu je SSP bio ratificiran prošle godine, ali kako se ušlo u drugu godinu, ponovno se mora ratificirati da bi se uklopio u talijanski proračun.

U svakom slučaju, Frattini je rekao da taj proces ratifikacije neće trajati dulje od 15 dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙