FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ITALIJA-HRVATSKA: TURIZAM ZAPINJE NA GRANICI

RIM, 2. lipnja 2004. (Hina) - Talijanske turističke agencije kojeposluju s hrvatskim hotelima i agencijama zabrinute su zbog Uredbe oviznom sustavu po kojoj za ulazak u Hrvatsku svaki turist, kojinamjerava provesti odmor u hrvatskim ljetovalištima, treba imati 100eura po danu.
RIM, 2. lipnja 2004. (Hina) - Talijanske turističke agencije koje posluju s hrvatskim hotelima i agencijama zabrinute su zbog Uredbe o viznom sustavu po kojoj za ulazak u Hrvatsku svaki turist, koji namjerava provesti odmor u hrvatskim ljetovalištima, treba imati 100 eura po danu.

Savez talijanskog udruženja putnih i turističkih poduzeća (FIAVET) objavio je u srijedu priopćenje u kojem se kaže kako je od 1. lipnja 2004. stupio na snagu zakon o strancima koji ulaze u Hrvatsku te se preporuča talijanskim građanima "da u trenutku ulaska u Hrvatsku imaju potrebnih 100 eura po danu boravka u zemlji". Upozorava se potencijalne talijanske turiste kako bi im "u nedostatku traženih sredstava mogao biti zabranjen ulazak u Hrvatsku".

Istodobno su talijanske turističke agencije zapljusnule Ured Hrvatske turističke zajednice u Rimu i hrvatsko veleposlanstvo telefonskim pozivima u kojima se traži pojašnjenje Uredbe. Njima se prenosi priopćenje koje je za javnost dalo Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka RH u kojem se kaže kako "Uredba o viznom sustavu ne odvraća turiste čije je dolazak u Hrvatsku i dalje nesmetan".

Pod naslovom "I dalje nesmetan dolazak turista u Hrvatsku" hrvatsko Ministarstvo turizma je objavilo priopćenje koje kaže kako se "u inozemnim medijima ovih dana plasira teza da će primjena Uredbe o viznom sustavu odvratiti turiste od putovanja u Hrvatsku", te da je "riječ, međutim, o pogrešnom tumačenju propisa koji su i do sada bili na snazi".

Talijanske agencije postavljaju, međutim, pitanje da li je trebalo uvesti takvu Uredbu uoči turističke sezone smatrajući da, premda se njome smanjuje iznos koji je bio ranije tražen (od 175 eura na 100 eura), možda nije trebalo stvarati neugodnu situaciju. Turisti ne žele imati problema na ljetovanjima, a sama pomisao kako ih neki policajac na granici može upitati koliko novca nose u džepu, već je mogući razlog za promjenu smjera odlaska na odmor, ističu predstavnici agencija.

Prema nekim najnovijim pokazateljima, po toj hrvatskoj uredbi niti jedan Talijan ne bi mogao doći na odmor u Hrvatsku. Upravo objavljeni rezultati ispitivanja javnog mišljenja, koje je za udrugu hotelijera i ugostitelja, Confesercenti, provela specijalizirana ustanova za to - SWG, Talijani će u prosjeku koristiti 16 dana odmora i dnevno će trošiti 49 eura po osobi. To bi značilo da i u slučaju da imaju već vaučerom uplaćeni boravak u Hrvatskoj, a u džepu još manje od dnevno propisanih 50 eura za slučaj turističke rezervacije, ne bi mogli otići na ljetovanje u hrvatska ljetovališta.

Prema istom ispitivanju, ove će godine na ljetne praznike u razdoblju od lipnja do rujna otići 34 milijuna Talijana.

Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka reagiralo je krajem svibnja na teze o mogućem odvraćanju turista od putovanja u Hrvatsku zbog spomenute uredbe, tumačeći da se radi o harmonizaciji propisa s praksom u zemljama u EU te da se u praksi, kao ni do sada, predočavanje sredstava ne primjenjuje na

svakog stranca nego je diskrecijsko pravo policijskog službenika ako utvrdi postojanje sumnje da boravak u zemlji neće biti korišten u navedenu svrhu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙