FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska televizija o "cikličkim krizama" s Hrvatskom

LJUBLJANA,29. svibnja(Hina) - Slovenska televizija u subotu je usredišnjem dnevniku objavile duže izvješće o "novim zapletima" i"cikličkim krizama" u odnosima Slovenije i Hrvatske koji se, kako jerečeno tamošnjem gledateljstvu, redovito pojavljuju pred turističkusezonu iako su Slovenci pasionirani posjetitelji hrvatske obale, pa ihje tamo, kako je navedeno, čak 15 posto više nego lani.
LJUBLJANA,29. svibnja(Hina) - Slovenska televizija u subotu je u središnjem dnevniku objavile duže izvješće o "novim zapletima" i "cikličkim krizama" u odnosima Slovenije i Hrvatske koji se, kako je rečeno tamošnjem gledateljstvu, redovito pojavljuju pred turističku sezonu iako su Slovenci pasionirani posjetitelji hrvatske obale, pa ih je tamo, kako je navedeno, čak 15 posto više nego lani.

Tim krizama, kako se dalo zaključiti iz priloga, pridonose hrvatski mediji koji nekorektno ili nepotpuno prate slovenske teme. Dopisnik slovenske televizije iz Zagreba Drago Balažič je tako upozorio da su hrvatski mediji najnoviji zaplet u Piranskom zaljevu koji je rezultirao diplomatskom notom Ljubljane potpuno ignorirali, odnosno nisu ga objavili, a netočno je predstavljeno i pismo slovenskog ministra okoliša Janeza Kopača hrvatskoj ministrici Marini Dropulić. Radilo se, naime, o plutajućoj bovi s natpisom "Stop" koju je prije tjedan dana uz svoje uzgajalište školjaka u Savudrijskoj vali postavila umaška ribarska zadruga Sargus, što je izazvalo negativnu reakciju iz Ljubljane.

U prilogu se govorilo i o rušenjima slovenskih vikendica izgrađenih na hrvatskoj obali bez dozvole. Hrvatska je javnost, tvrdi slovenska televizija, o tim slučajevima obaviještena kao da su slovenski vikendaši koji su gradili "na crno" tražili neka posebna prava. U Hrvatskoj je javnosti, pojasnio je Balažič, stoga stvoreno poprilično neraspoloženje prema slovenskim "vikendašima" iako su, kako je dodao, prije petnaestak godina bili vrlo dobro primani kako bi se podigao turistički utržak. No, danas se ti tereni, kaže Balažič, žele osloboditi za turističku industriju.

U izvješću je bilo riječi i o predstojećem trilateralnom sastanku državnih tajnika u ministarstvima vanjskih poslova Italije, Hrvatske i Slovenije sljedećeg tjedna u Bruxellesu. Razgovarat će se o hrvatskom proglašenju zaštićene ekološko-ribolovne zone u Jadranu. Hrvatska tražila je da se trilateralni razgovori o tom pitanju prebace u Bruxelles jer će tako u domaćoj javnosti moći lakše pojasniti eventualna popuštanja nego da je to učinila pod pritiskom Italije i Slovenije, ocjena je zagrebačkog dopisnika slovenske televizije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙