FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN-OVO TIJELO ZA KLIMATSKE PROMJENE SASTAJE SE RADI UBRZAVANJA PROTOKOLA IZ KYOTA

BONN, 16. lipnja 2004. (Hina) - Izaslanici iz 188 zemalja počeli su usrijedu u Bonnu desetodnevni sastanak UN-ove okvirne konvencije oklimatskim promjenama (UNFCCC), dok rastu nade da bi Protokol iz Kyotao smanjivanju emisije stakleničkih plinova napokon mogao bitiratificiran.
BONN, 16. lipnja 2004. (Hina) - Izaslanici iz 188 zemalja počeli su u srijedu u Bonnu desetodnevni sastanak UN-ove okvirne konvencije o klimatskim promjenama (UNFCCC), dok rastu nade da bi Protokol iz Kyota o smanjivanju emisije stakleničkih plinova napokon mogao biti ratificiran.

Sastanak u Bonnu bit će priprema za sljedeću ministarsku konferenciju o zaštiti klime koja bi se trebala održati od 6. do 17. prosinca u Buenos Airesu, priopćeno je iz ureda Konvencije.

"Vrlo smo zadovoljni najnovijim razvojem događaja. Na temelju tih pozitivnih signala vjerujemo da će Protokol iz Kyota uskoro stupiti na snagu", rekla je glavna tajnica UNFCCC-a Joke Waller-Hunter.

"To će sigurno dati poticaj procesu u godini kad obilježavamo desetu obljetnicu Konvencije. U tih deset godina mnogo toga smo pokrenuli, ali mnogo toga se još mora učiniti, želimo li zadržati koncentraciju stakleničkih plinova na sigurnoj razini i istodobno riješiti negativan utjecaj koji se sve više osjeća."

Sudionici će u Bonnu raspravljati o utjecaju i opasnostima klimatskih promjena te o različitim pristupima procjeni opasnosti i uključivanju politike o klimatskim promjenama u planove nacionalnog razvoja. Prilagodba utjecajima klimatskim promjenama trebala bi biti i jedna od tema na konferenciji u Buenos Airesu.

Osim toga, na sastanku će se razgovarati o nastojanjima smanjivanja emisije stakleničkih plinova, alternativnim putevima razvoja, odnosima između ublažavanja klimatskih promjena i drugih političkih ciljeva te o novim tehnologijama niske emisije, ističe se u priopćenju.

Prema Protokolu iz Kyota industrijske zemlje moraju do 2012. smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za 5,2 posto u odnosu na njihovu razinu iz 1990.

Da bi stupio na snagu, Protokol iz Kyota mora ratificirati 55 članica Konvencije, uključujući i razvijene zemlje čija zajednička emisija ugljičnog dioksida za 55 posto premašuje razinu emisije cijele skupine zemalja. Budući da SAD, na koji otpada 36 posto ukupne emisije razvijenih zemalja, ne namjerava ratificirati Protokol, prag se može postići jedino uz sudjelovanje Rusije (17 posto). Protokol će stupiti na snagu 90 dana nakon što UN u New Yorku primi rusku ratifikaciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙