FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 16. lipnja 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 16. lipnja 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

VATIKAN - Inkvizicija, papinska sudska institucija, koju je u 13. stoljeću utemeljio papa Grgur IX. za borbu protiv hereze, alkemije, vještica i čarobnjaštva ubila je u Španjolskoj oko 2400 ljudi i nešto više od 1700 u Portugalu, objavili su vatikanski povjesničari. U Španjolskoj je ukupno bilo 125.000 suđenja pod pokroviteljstvom crkve, a 1,9 posto završilo je smrtnom presudom. U susjednom je Portugalu 5,7 posto od 30 tisuća procesa završilo smrtnom presudom. Odbor je ustanovio i da je crkva naredila spaljivanje na lomači 59 vještica u Španjolskoj, 36 u Italiji i četiriju u Portugalu. Ovi podaci podudaraju se s procjenama povjesničara i podržavaju mišljenje da je broj žrtava Inkvizicije tijekom stoljeća znatno preuveličan. Upotrebu mučenja za dobivanje priznanja i odavanje imena drugih heretika odobrio je 1252. papa Inocent IV. Papa Pavao VI. promijenio je ime Inkvizicije 1965. u njezino današnje ime, Kongregacija za doktrinu vjere.

NEW YORK - Oko 500 tisuća osoba postalo je dolarskim milijunašima u svijetu 2003., a ti novi bogataši žive prvenstveno u Sjevernoj Americi i Aziji, prema anketi koju je objavila banka Merrill Lynch. Godine 2003. bilo je 7,7 milijuna milijunaša (bez nekretnina), to jest 7,5 posto više nego prethodne godine, prema godišnjem izvješću o svjetskom bogatstvu. Kombinirana vrijednost dobara tih vrlo bogatih pojedinaca porasla je 7,7 posto u istom razdoblju i iznosi 28.800 milijarde dolara. Osim toga, prema istraživanju, ta tendencija bi se trebala nastaviti i broj milijunaša u svijetu trebao bi rasti sedam posto godišnje do 2008. kad bi kombinirano bogatstvo trebalo premašiti 40 tisuća milijardi dolara.

LUEDENSCHEID - Bila je to teška pogreška, ali i dobar pokazatelj njezine tjelesne spreme - jedna je Njemica prehodala u 15 sati put od 100 kilometara do kuće jer je mislila da ju je muž ostavio na odmorištu uz autocestu. Žena je, vraćajući se do obiteljskog automobila na odmorištu, otkrila kako nema ni muža ni auta i pomislila kako ju je suprug namjerno ostavio. Muž i sin u međuvremenu su o njezinom nestanku obavijestili policiju, koja se upravo spremala krenuti u potragu helikopterom kad se ona pojavila kod kuće. I ustanovila vlastitu grešku - muža nije uspjela pronaći zato što je on otišao na drugi kraj odmorišta pomoći drugom vozaču da popravi svoj automobil.

HONG KONG - Lijekovi za povećanje grudi za žene poboljšavaju cirkulaciju ali im ne povećavaju obujam, tvrdi se u izvješću Viće potrošača Hong Konga. Vijeće je testiralo 11 pilula i drugih lijekova na tržištu i ustanovilo da nijedan nema učinka na povećanje obima grudi. Skupe tablete koje "brzo sređuju" sve, od gubitka težine do povećanja intelektualne moći vrlo su popularne u Hong Kongu, a kontrola nad onim što oglašivači nude gotovo ne postoji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙