FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 15. lipnja 2004. (Hina) -
ZAGREB, 15. lipnja 2004. (Hina) -

Preglede važnijih događaja

ZAGREB - Građevna inspekcija danas je počela uklanjati prvi od sedam bespravno izgrađenih stambenih objekata u Kožinu kod Zadra, a za preostala tri objekta, za koja je postupak u tijeku, investitor je izrazio želju da će ih uskladiti s građevnom dozvolom. Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva taj je prijedlog prihvatilo i pratit će tijek usklađenja, a ako investitor ne uspije uskladiti objekte s građevnim dozvolama, bit će srušena i ta tri objekta. Investitor Tomislav Galić u Kožinu je bespravno sagradio deset stambenih zgrada s apartmanima, a po prostorno-planskoj dokumentaciji ondje je predviđena gradnja obiteljskih kuća.

ZAGREB - Vladin glasnogovornik Ratko Maček nije želio komentirati najavu čelnika Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Antuna Kapraljevića da će tražiti da se državnim dužnosnicima koje je Vlada imenovala u nadzorne odbore trgovačkih tvrtki u slijedeća tri mjeseca oduzima od plaće po tri tisuće kuna, a premijeru Ivi Sanaderu po dvije tisuće kuna. Maček je rekao da državni dužnosnici, članovi nadzornih odbora u državnim i većinski državnim tvrtkama, ne primaju za to nikakve naknade, već u ime Vlade brinu o zakonitom poslovanju. Kapraljević je sve dužnosnike koje je Vlada imenovala u NO trgovačkih društava, pozvao da podnesu ostavke, jer su, tvrdi, imenovani protuzakonito i nalaze se u sukobu interesa.

PAKRAC - U prošlotjednim pokusnim iskapanjima u zapadnoj Slavoniji na mjestima za koja se sumnjalo da kriju stradale u Domovinskome ratu nađeni su posmrtni ostatci osam osoba, a na trima nije nađeno ništa, rekao je danas pomoćnik ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti pukovnik Ivan Grujić. U pokusnim iskapanjima od 9. do 14. lipnja tragalo se, među ostalim, za dvjema skupinama zatočenih civila i pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a koji su 1991. bili pripremljeni za zamjenu, ali im se gubi svaki trag.

VUKOVAR - Iskazom optuženika danas je na Županijskom sudu u Vukovaru pod predsjedanjem suca Ante Zeljka nastavljena glavna rasprava u postupku protiv osmorice Srba optuženih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Od osmorice optuženika suđenju su nazočni prvooptuženi Jovan Ćurčić, Miloš Držajić i Dušan Mišić koji su u pritvoru okružnog zatvora u Osijeku, Dragan Savić (Bogdanov) i Željko Savić koji se brane sa slobode, a Jovica Vučenović, Dragan Savić (Čedin) i Mladen Maksimović, su u bijegu. Svi optuženici nazočni današnjoj glavnoj raspravi izjavili su kao i tijekom istrage da se ne osjećaju krivima.

SPLIT - Splitsko-dalmatinski i šibensko-kninski župani Kruno Peronja i Duje Stančić danas su u Splitu razgovarali o teškoćama povezanima s gradnjom Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Kladnjicama u kaštelanskoj Zagori, odnosno kako bi pokušali uskladiti različita stajališta tih županija o pitanju gospodarenja otpadom. Nakon višesatna zatvorena sastanka dogovor nije postignut, a dvojica župana novinarima su razdijelili tek kratko priopćenje u kojemu kao prvi zaključak sa sastanka navode da "obje županije ostaju kod svojih prijašnjih odluka".

KARLOVAC - Demokratski centar već duže vremena ozbiljno razmatra mogućnost da za predsjedničke izbore kandidira Hrvoja Šarinića, rekao je danas u Karlovcu na tiskovnoj konferenciji DC-a potpredsjednik stranke Joško Morić. Morić je rekao da se Demokratski centar zalaže za dugoročnu političku stabilnost u Hrvatskoj i da smatra da je nužno postupno smanjivati bipolarnost i duboku političku podijeljenost hrvatskog društva, a takav učinak, drži Morić, može ostvariti kandidat građanskog i centrističkog političkog svjetonazora koji ima "bogato profesionalno i političko iskustvo stečeno u međunarodnim i domaćim političkim odnosima".

ZAGREB - Međuagencijska vježba Program sprječavanja širenja oružja za masovno uništavanje koju provode Ministarsto unutarnjih poslova RH i Ministarstva obrane SAD te Federalnog ureda za istrage (FBI) započela je danas u prostorima Policijske akademije. Tijekom četverodnevne vježbe sudionici (iz MUP-a, Carinske uprave i MORH-a) uvježbat će znanja stečena na četiri održana tečaja Programa sprječavanja širenja oružja za masovno uništavanje, koji provode Ministarstvo obrane i FBI SAD-a. Također će proučiti i problematiku koja je isključivo vezana za reakciju na pojavu oružja za masovno uništavanje.

SLAVONSKI BROD - U Slavonskom Brodu u obnovljenu dijelu barokne Tvrđave svečano je otvorena "Galerija Ružić i suvremenici" gdje su na oko 1800 četvornih metara prostora izložena djela koja je rodnom gradu potkraj života 1993. darovao kipar i slikar Branko Ružić te drugi suvremeni hrvatski umjetnici. Ružić je darovnicom vrijedne zbirke s više od 400 umjetnina postavio temeljebuduće Galerije umjetnina grada Broda.

ZAGREB - Predstavom "Na Sveta tri krala ili kak očete", u režiji i prijevodu Vladimira Gerića, na ljetnoj sceni Opatovina, 18. lipnja bit će svečano otvorenje 19. Zagrebačkog histrionskog ljeta, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare Zlatko Vitez, ravnatelj Glumačke družine Histrioni. Histrioni u ovoj sezoni pripremaju još dvije premijere "Torso cabaret" Senkera-Mujičića, Škrabea i Arsena Dedića u režiji Zorana Mužića i Šenoinu "Ljubicu" u preradbi Nina Škrabea i režiji Georgija Para.

ZAGREB - Animirani film "Svaki je dan za sebe, svi zajedno nikad", autora Gorana Trbuljaka, bit će prikazan u sklopu "Best of the world" programa animacijskog festivala "Hiroshima 2004.", koji se održava od 19. do 23. kolovoza, izvijestio je Zagreb film.

ZAGREB - Balet Hrvatskog narodnog kazališta priprema zadnju premijeru u ovoj sezoni "Suludo", u koreografiji Barbare Novković-Novak, a premijerno će biti izvedena 19. lipnja, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare. Uz članove Baleta glavni su protagonisti predstave glazbeni suradnik Zlatko Madžar, kostimografkinja Branka Donassy i oblikovatelj svjetla Miljenko Bengez. U predstavi "Suludo" nastupit će Selma Banić, Dunja Kosanović, Barbara Novković-Novak, Dunja Novković, Iva Višak, Anamarija Vulić, Mark Boldin, Alen Gotal i Ovidiu Muscalu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙