FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 15. lipnja 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 15. lipnja 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

MADRID - Tri remek djela španjolskog renesansnog umjetnika El Greca izrađena za istu kapelicu koja su bila razdvojena gotovo 400 godina, u ponedjeljak su prvi put zajedno izložena u Španjolskoj i to u madridskom muzeju Prado. Djevica Bezgrešnog Začeća, golema oltarna slika koju se smatra jednim od najboljih El Grecovih djela, izložena je zajedno s portretima Sv. Petra i Sv. Ildefonsa obasjanima njezinim sjajem kao što je umjetnik i predvidio. Slike, namijenjene Jednoj kapelici u Toledu, su razdvojene od 17. stoljeća zbog spora oko plaćanja umjetniku i proturječnih uputa u oporuci Isabel de Oballe, žene iz Toleda koja je naručila kapelicu. Oltarna slika ostala je u Toledu i obično je izložena u mjesnom muzeju, dok su sveci završili u zbirci samostana El Escorial, sjeverno od Madrida.

SAO PAULO - Više od milijun ljudi sudjelovalo je na osmoj Gay Pride paradi u brazilskom gradu Sao Paulu. Paradu je otvorila gradonačelnica Marta Suplicy, ističući kako je "ponosna što vodi jedan takav pluralistički grad". Priprema parade, prema organizatorima, stajala je više od 200.000 američkih dolara.

BERLIN - Direktor Tate Gallery u Londonu, sir Nicholas Serota dobitnik je nagrade "Art Cologne" koju svake godine dodjeljuje Međunarodni umjetnički festival u Koelnu. Nagrada u vrijednosti 10.000 eura, ustanovljena 1988., dodjeljuje se za promicanje moderne i suvremene umjetnosti. Nagrada koja se dodjeljuje u suradnji s njemačkim umjetničkim galerijama bit će predana na otvaranju festivala 28. listopada. Povjesničar umjetnosti Nicholas Serota direktor je Tate Gallery od 1988., a do toga je bio direktor muzeja u Londonu i u Oxfordu. Nagradu će, kako je najavio, primiti "s veseljem".

NEU-ISENBURG - Mnoge starije osobe koje žive same ne jedu dovoljno samo zato što su usamljene, upozoravaju liječnici. Starije se osobe često odlučuju na jednostavnu hranu koja se brzo priprema što na duži rok dovodi do pothranjenosti. Zbog toga može stradati imunitet i povećava se opasnost od infekcija. Jedan od loših učinaka loše prehrane starijih osoba je i trostruko povećanje izgleda za komplikacije nakon operacije, a uvelike raste i opasnost od umiranja u bolnici u odnosu na osobe normalne tjelesne težine, upozorava profesor Walter Seiler s gerijatrijske klinike sveučilišta u Baselu. Jedna je studija pokazala da se u Njemačkoj loše hrani oko polovice bolničkih pacijenata starijih od 70 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙