FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 14. lipnja 2004. (Hina) -
ZAGREB, 14. lipnja 2004. (Hina) -

Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Nakon pregovora s farmaceutskim tvrtkama o sniženju cijena lijekova Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) danas je zaprimio ponude Plive i Belupa, koje će, kažu u Zavodu, omogućiti sniženje cijena dijela lijekova. Predsjednik HZZO-ova Povjerenstva za pregovore Tonči Buble rekao je da su Plivine i Belupove ponude prihvatljive te da će se time postići financijske uštede i izbjeći kriza u opskrbi tržišta. Zavod je domaćim i stranim farmaceutskim tvrtkama predložio sniženje cijena lijekova jer se sadašnji tempo potrošnje više ne može održati, budući da je lani na lijekove na recept potrošeno 2,6 milijardi kuna, a u ovogodišnja prva tri mjeseca potrošnja je porasla za još 15 posto.

ZADAR - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva sutra počinje rušiti deset objekata s po 12 apartmana u Kulini, uvali u Kožinu kod Zadra. Objekti su dijelom gotovi, a od jutros uvalu Kulinu osiguravaju djelatnici zadarske policije. Po riječima glasnogovornice Ministarstva Kate Gojević poduzetnik Galić odstupio je u gradnji od uvjeta u građevnoj i lokacijskoj dozvoli, narušivši prostorni plan po kojemu je dopušteno graditi obiteljske kuće, a ne velike objekte s apartmanima. Doznaje se da je poduzetnik Galić, po uvjetima u građevnoj dozvoli, mogao graditi najviše do dva kata, a gradi trokatnice, a premašio je i okvire u širinu kuća.

ZAGREB - Novi nagibni vlakovi, koji su od 28. lipnja trebali početi prometovati između Zagreba i Splita, bit će pušteni u promet tek krajem srpnja ili početkom kolovoza, a kao razlog odgode u Hrvatskim željeznicama navode obavljanje mjerenja na "ličkoj" pruzi, te dodatne ugovore koje treba potpisati, poput onoga o ugradnji catering opreme u te vlakove. Mlinarić je najavio da će Uprava HŽ-a osnovati povjerenstvo koje će ispitati tko je odgovoran zbog propusta i grešaka oko nagibnih vlakova. Pojasnio je da će HŽ morati potpisati dodatne ugovore za ugradnju catering opreme u nagibne vlakove, jer to nije bilo predviđeno osnovnim ugovorom. Iz HŽ-a ističu da su razlozi nedovršavanja radova na ličkoj pruzi do 15. lipnja bili kašnjenje isporuka materijala i loše vrijeme.

KASTAV - Predsjednik Republike Stjepan Mesić za današnjeg posjeta Kastvu zamoljen je da prokomentira tvrdnju ekološke udruge Eko-Kvarner da on iznošenjem samo nekih, pa i netočnih, činjenica o projektu Družba Adria obmanjuje hrvatsku javnost radi promidžbe projekta izvoza ruske nafte preko Omišlja. Mesić je u odgovoru rekao rekao da javnost obmanjuje Eko-Kvarner jer ne govori o gospodarskoj komponenti toga projekta. Mesić je rekao da se moraju prihvaćati gospodarski projekti koji donose korist i zapošljavanje, ako se uz to u potpunosti poštuju ekološki standardi. Dodao je da udruga Eko-Kvarner treba odgovoriti koja bi korist bila ako bi naftovod završavao u Trstu, s obzirom na to da bi tankeri plovili istim morem.

ZAGREB - Novi glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Neven Mimica istaknuo je danas kako će u narednoj fazi približavanja Hrvatske Europskoj uniji prevladavati gospodarska pitanja. "U dosadašnjoj fazi približavanja dominantna je bila izvršna vlast. Sada kad je glavno pitanje 'kako', a ne 'zašto', više odgovora na to pitanje ima gospodarstvo", kazao je Mimica, objašnjavajući time i svoj dolazak na mjesto glavnog direktora HUP-a. Ističe da HUP mora iskoristiti priliku da svojim članicama pomogne u postizanju konkurentnosti na europskom tržištu.

ŠIBENIK - Sedam je osoba poginulo i 16 teško ozlijeđeno u ukupno 239 prometnih nesreća što su se u svibnju dogodile na prometnicama u Šibensko-kninskoj županiji, priopćila je danas šibensko-kninska Policijska uprava. U tim je prometnim nesrećama lakše ozlijeđeno 45 osoba. U usporedbi s istim mjesecom prošle godine broj je prometnih nesreća povećan za 12,2 posto. Broj poginulih je znatno povećan, jer lani u svibnju u prometnim nesrećama nitko nije smrtno stradao. Najčešći krivci za prometne nesreće su mladi ljudi u dobi ispod trideset godina i uzročnici su 101 prometne nesreće.

KARLOVAC - Većinsko odlučivanje nije jedino demokratsko odlučivanje, a izravan izbor gradonačelnika koji bi djelovao potpuno nevezano od stranaka i gradskog vijeća ne bi, po mišljenju saborskog zastupnika SDP-a Antuna Vujića, bio napredak u demokraciji. Vujić je danas u Karlovcu u Županijskoj organizaciji SDP-a sa saborskim zastupnicama Gordanom Sobol i Vesnom Škulić u ime Kluba zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru sazvao tiskovnu konferenciju. Gordana Sobol oštro je kritizirala rad Hrvatskog sabora, jer smatra da HDZ namjerno stavlja parlament u drugi plan, tj. da se pokušava progurati kancelarski sustav vladanja s Ivom Sanaderom na čelu.

ZAGREB - Maloprodajne cijene motornih benzina na Ininim benzinskim postajama od sutra će biti niže za prosječnih 0,8 posto, dok se cijene dizelskih goriva i lož ulja neće mijenjati, najavljeno je danas iz Ine. Nakon rasta maloprodajnih cijena derivata u travnju i svibnju, to je drugo pojeftinjenje motornih benzina u ovom mjesecu, jer je Ina cijene motornih benzina početkom prošlog tjedna u prosjeku smanjila za 2,2 posto.

RIJEKA - Novi glavni urednik "Novog lista" je Denis Romac, dosadašnji voditelj zagrebačkog dopisništva, priopćio je popodne "Novi list". Denis Romac je odlukom Uprave i uz suglasnost Nadzornog odbora Novinsko-nakladničkoga dioničkog društva "Novi list" jučer imenovan glavnim urednikom dnevnika "Novog lista". Do promjene na čelu lista došlo je u skladu s dogovorom iz studenoga prošle godine, kad je Goran Kukić samo privremeno preuzeo dužnost glavnoga urednika.

ZAGREB - Hrvatski institut za povijest i Državni arhiv u Gospiću predstavili su danas knjigu Zorana Horvata "Srednjovjekovne katedralne crkve Krbavsko-modruške biskupije". O knjizi su govorili ravnatelj Hrvatskoga instituta za povijest Milan Kruhek, biskup gospićko-senjski Mile Bogović, profesor zagrebačkoga Filozofskog fakulteta Ivo Maroević i povjesničar fra Emanuel Hoško. Ta knjiga (179 str.) u osam poglavlja obrađuje sakralnu arhitekturu srednjovjekovne Hrvatske, katedralu sv. Jakova u Krbavi, katedralu sv. Marije u Modrušu, crkvu Svetoga Duha u Modrušu, crkvu sv. Marije u Bužanima, crkvu Blažene Djevice Marije od čudesa, katedralu sv. Nikole u Otočcu i na kraju autorova zaključna razmatranja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙