FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: U IRAKU SU KRŠENA LJUDSKA PRAVA

ŽENEVA, 4. lipnja 2004. (Hina/AFP/Reuter) - Visoki povjerenik UN-aza ljudska prava Bertrand Ramcharand u petak je ustvrdio da su seamerički vojnici loše odnosili prema mnogim običnim iračkimdržavljanima i pozvao da se organiziraju redovite inspekcije svihmjesta na kojima se drže zatočenici te da se imenuje međunarodniposrednik koji bi kontrolirao poštivanje ljudskih prava u Iraku.
ŽENEVA, 4. lipnja 2004. (Hina/AFP/Reuter) - Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Bertrand Ramcharand u petak je ustvrdio da su se američki vojnici loše odnosili prema mnogim običnim iračkim državljanima i pozvao da se organiziraju redovite inspekcije svih mjesta na kojima se drže zatočenici te da se imenuje međunarodni posrednik koji bi kontrolirao poštivanje ljudskih prava u Iraku.

On je također rekao kako smatra da bi američkim vojnicima optuženim za zlostavljanja iračkih zatvorenika u bagdadskom zatvoru Abu Ghraibu moglo biti suđeno za počinjene ratne zločine.

"Ponašanje američkih vojnika prema iračkim zatvorenicima predstavlja mrlju u naporima čiji je cilj donijeti Iračanima slobodu", kaže se u UN-ovu izvješću što ga je potpisao Ramcharand.

U istom se izvješću anglo-američka koalicija poziva na provedbu redovitih inspekcija svih mjestima na kojima se drže zatočenici, a Ramcharand predlaže da se imenuje međunarodni posrednik koji bi kontrolirao poštivanje ljudskih prava u Iraku. "Teška kršenja ljudskih prava koja su se ondje dogodila ne smiju se ponoviti", kaže se u dokumentu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙