FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 4. lipnja 2004.(Hina) -
ZAGREB, 4. lipnja 2004.(Hina) -

ZAGREB - Hrvatski sabor sinoć je većinom glasova odgodio primjenu ekološko-ribolovne zone na članice EU, do sklapanja sporazuma s EU o partnerstvu u ribarstvu. Za tu dopunu prošlogodišnje Odluke o proširenju hrvatske jurisdikcije na Jadranu, koju je preksinoć Saboru uputila Vlada sa svoje izvanredne sjedice, glasovali su zastupnici HDZ-a, njih 70 i jedan HSLS-ovac, dok je protiv bilo 39 oporbenih zastupnika. Potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang odbio je HSS-ov amandman kojim se tražilo da se na jednu godinu potpuno zabrani izlov ribe u ekološko-ribolovnoj zoni, a da se pregovorima s EU pristupi tek nakon izrade znanstvenih analiza o stanju ribljeg fonda u tom pojasu. Odbijen je i HSP-ov amandman kojim se, umjesto zone, tražilo proglašenje isključivoga gospodarskog pojasa.

ZAGREB - Na Hrvatsku nema pritisaka i ultimatuma, ali postoji opasnost da netko od 25 šefova država na sastanku Europskog vijeća sredinom lipnja ne digne ruku za hrvatsku kandidaturu za članstvo u EU, ako ribolovno-ekološku zonu primijenimo i na zemlje Europske unije, izjavio je premijer Ivo Sanader, koji je nakon sjednice Vlade u Požegi sinoć došao u Sabor gdje se vodila žučna rasprava o Vladinom prijedlogu da se primjena ekološko-ribarske zone odgodi za članice EU. Tijekom rasprave su zastupnici HDZ-a i SDP-a razmjenjivali žestoke optužbe i uvrede, zbog čega su u jednom trenutku zastupnici SDP-a i HNS-a demonstrativno napustili sabornicu. Polusatna stanka ipak je primirila strasti, pa su se zastupnici po povratku u sabornicu vratili temi.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas će 7. sjednicu nastaviti objedinjenom raspravom o Vladinom i SDP-ovom prijedlogu izmjena Kaznenog zakona (KZ) koje, uz određene razlike, više manje počivaju na izmjenama KZ-a koje je donijela bivša Vlada, a zbog proceduralnih razloga ukinuo Ustavni sud. Iako su zastupnici jučer počeli raspravljati o izmjenama KZ-a, zbog rasprave o odgodi primjene ekološko-ribolovne zone rasprava je prekinuta. O predloženim izmjenama danas bi se trebalo očitovati još pet zastupničkih klubova. Nakon KZ-a, Sabor će raspraviti konačni tekst izmjena zakona o komunalnom gospodarstvu te prijedlog odluke o sudjelovanju hrvatskih vojnika u mirovnoj misiji na Haitiju. Sabor bi danas trebao izglasovati sve raspravljane točke te potom zaključiti 7. sjednicu.

POŽEGA - U iduće četiri godine u Hrvatskoj bi se trebalo zasaditi 13.000 hektara novih vinograda, 15.000 hektara voćnjaka i 5.500 hektara maslinika, predviđeno je Operativnim programom podizanja trajnih nasada što ga je na jučerašnjoj sjednici u Požegi donijela hrvatska Vlada. Zaživljavanjem tog Programa, čija se godišnja vrijednost procjenjuje na oko 3 milijarde kuna, osigurao bi se posao za oko 10.000 obitelji, istaknuo je ministar poljoprivrede Petar Čobanković. No, rekao je, da bi se to i dogodilo, treba riješiti pitanje poljoprivrednog zemljišta, povećati proizvodnja sadnog materija i površine pod matičnim nasadima, osigurati kvalitetne kreditne linije. Država ne smije poticati apartmanizaciju, istaknuo je ministar mora i turizma Božidar Kalmeta objašnjavajući zašto država iz svojih, turizmu namijenjenih programa isključuje kreditiranje ulaganja u sobe i apartmane. Interes je države, kaže ministar, osigurati kvalitetan turistički smještaj, objekte koji će zaposliti više ljudi i biti otvoreni veći dio godine.

POŽEGA - Sjednici Vlade u Požegi prethodili su sastanak članova Vlade s predstavnicima Županije i gospodarstvenicima i sjednica Povjerenstva za građenje javnih cesta na kojoj je najviše riječi bilo o četverogodišnjem planu izgradnje cesta na području Slavonije, posebno u Požeško-slavonskoj županiji. "Moralna je obveza i dug ove države da za područje Požeško-slavonske županije uistinu učini što više može jer je to područje unatrag deset godina bilo zapostavljeno kada je riječ o izgradnji javnih cesta", rekao je premijer Ivo Sanader, navodeći kako se žurno mora riješiti i problem Podravske magistrale na kojoj se sve češće zbog teretnog prometa događaju teške nesreće s tragičnim posljedicama.

ZAGREB - Tijekom prošle godine u Hrvatskoj je bilo navodnjavano 11.175 hektara obradivih površina, što je više nego dvostruko veća površina u odnosu na 2002. godinu kada se navodnjavalo 5,2 tisuća hektara, podatci su Državnog zavoda za statistiku. No, unatoč znatnom povećanju površina prošle se godine ipak navodnjavalo tek oko 1 posto korištenog poljoprivrednog zemljišta. Naime, prema prošlogodišnjem popisu poljoprivrede korištenog je poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj 1,07 milijuna hektara, od čega je najviše, 802.093 hektara oranica i vrtova. Najveći dio površina koji je bio navodnjavan prošle godine navodnjavao se površinski, 10.801 hektar, orošavanjem se navodnjavalo 355 hektara, a kapanjem tek 19 hekatara. Statistički podatci o navodnjavanju pokazuju također da se tijekom prošle godine navodnjavalo tek nešto više od polovice površina koje bi se mogle navodnjavati postojećim objektima.

ZAGREB - Prosječna neto plaća isplaćena u Zagrebu za mjesec ožujak iznosila je 5.003 kune, što je za 7,5 posto ili za 350 kuna više od prosječne neto plaće za veljaču, objavio je Odjel za statistiku zagrebačkog Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša. Pritom je prosječna neto plaća u gospodarstvu iznosila 5.071 kunu, a u izvangospodarskim djelatnostima 4.859 kuna. Promatrano po pojednim djelatnostima, najveća prosječna neto plaća za ožujak u Zagrebu isplaćena je u financijskom posredovanju (osim osiguranja i mirovinskih fondova) i iznosila je 9.587 kuna. Najniža prosječna plaća isplaćena je pak radnicima u proizvodnji odjeće, doradi i bojenju krzna, 2.372 kune.

RIJEKA -Komedija "La Vaccaria" Angela Beolca Ruzzantea u režiji uglednog talijanskog redatelja Gianfranca de Bosia sinoć je premijerno izvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu "Ivana pl. Zajca" u Rijeci. U izvedbi su sudjelovali ansambl Talijanske drame ovog HNK u suradnji s kazalištem "Piccolo Teatro" iz Milana, neki glumci Hrvatske drame i dio zbora Opere ove riječke kuće. La Vaccaria je posljednje djelo Ruzzantea praizvedeno 1533. godine. Nakon duge stanke u kojoj je ovaj tekst bio gotovo zaboravljen, prvi put je ponovno izvedena 2002. u Italiji, a redatelj de Bosio ima reputaciju najboljeg poznavatelja opusa ovog komediografa. Riječki HNK će s tom predstavom ovog ljeta gostovati na veronskom kazališnom festivalu, a u veljači slijedeće godine će biti na programu Piccolo Teatra u Milanu s 22 izvedbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙