FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREMINUO STEVAN DEDIJER

ZAGREB, 13. lipnja 2004. (Hina) - U Dubrovniku je danas preminuoStevan Dedijer, fizičar, novinar, diplomat i utemeljitelj znanosti iposlovnom obavještavanju, javila je večeras Hrvatska televizija.
ZAGREB, 13. lipnja 2004. (Hina) - U Dubrovniku je danas preminuo Stevan Dedijer, fizičar, novinar, diplomat i utemeljitelj znanosti i poslovnom obavještavanju, javila je večeras Hrvatska televizija.

Rođen je u srpnju 1911. u Sarajevu, u uglednoj srpskoj obitelji.

Obrazovao se na Collegio Internazionale u Rimu i na sveučilištu Princeton u SAD-u, gdje je stekao diplomu teorijske fizike.

Bio je saveznički padobranac u Drugome svjetskom ratu, novinar, diplomat i jugoslavenski disident.

Novinarstvom se bavio između 1936 i 1949. - bio je urednik Slobodne riječi u Pittsburghu, potom u Borbi i Tanjugu; zatim je bio istraživač u institutima Boris Kidrič i Vinča, te u Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu od 1950. do 1957.

Bio je osnivač je i direktor Research Policy Institute, te studija business inteligence na ekonomskom institutu u Lundu.

Doselivši se u Dubrovnik neposredno prije Domovinskog rata, Stevan Dedijer se, kao uvjereni demokrat i humanist, snažno angažirao protiv srpske agresije i za osamostaljenje Hrvatske, domovine koju je sam odabrao i na čijem se razvoju angažirao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙