FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osječki zeleni nezadovoljni zaštitom Kopačkoga rita

OSIJEK, , 12. lipnja 2004. (Hina) - Osječki zeleni poslali su danasJavnoj ustanovi Parku prirode Kopačkome ritu otvoreno pismo u kojem suizrazili nezadovoljstvo zaštitom prirode u Kopačkome ritu i ustvrdilida se predsjednika Republike Stjepana Mesića, koji je danas posjetioKopački rit, krivo izvijestilo o stanju u tom zaštićenom dijelu.
OSIJEK, , 12. lipnja 2004. (Hina) - Osječki zeleni poslali su danas Javnoj ustanovi Parku prirode Kopačkome ritu otvoreno pismo u kojem su izrazili nezadovoljstvo zaštitom prirode u Kopačkome ritu i ustvrdili da se predsjednika Republike Stjepana Mesića, koji je danas posjetio Kopački rit, krivo izvijestilo o stanju u tom zaštićenom dijelu.

U pismu, poslanom i predsjedniku Mesiću, Ministarstvu kulture - Upravi za zaštitu prirode te medijima, Osječki zeleni upozoravaju da je "Kopački rit doživio urbanizaciju i komercijalizaciju kakva ne priliči jedinstvenoj močvari u Europi". U dijelu Parka prirode Kopačkome ritu visoko strši odašiljač VIP-neta kojemu tu nije mjesto, istaknuli su i dodali da je mnogo novca uloženo u obnovu ugostiteljskih objekata "čiji će rad donositi profit Javnoj ustanovi, ali trajno će oštetiti ekosustav Kopačkoga rita".

Istaknuli su i problem vezan uz gospodarske ribare, kojima je trenutačno zabranjen ribolov, ali i dalje, prema mišljenju Osječkih zelenih, "eksploatiraju najveće mrijestilište slatkovodne ribe".

Ustvrdili su da su inspektori za zaštitu prirode "pokrenuli mnogo prekršajnih i kaznenih prijava", ali one su "redovito stornirane i odbijene".

Na kraju su istaknuli kako djelatnici Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita nemaju pravo "prikazivati stanje državnim dužnosnicima, a pogotovo predsjedniku Republike, drukčijim nego što jest", osobito sada, kada svi u Hrvatskoj "naporno rade na prilagođavanju ponašanja i rada standardima i propisima Europske unije".

Osječki zeleni također napominju da su, prateći posjete i ostalim zaštićenim područjima u Hrvatskoj, kao, primjerice, Parku prirode Papuku, primijetili da domaćini često skrivaju one dijelove u kojima je očito kršenje propisa o zaštiti prirode i probleme koje je ono prouzročilo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙