FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CARLA DEL PONTE SE NADA KARADŽIĆEVU UHIĆENJU DO KRAJA MJESECA

ŽENEVA, 12. lipnja 2004. (Hina/AFP - Glavna tužiteljica Međunarodnogakaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte nada se daće bivši čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić biti uhićen do krajamjeseca, prema izjavama koje je u subotu prenijela švicarska novinskaagencija ATS.
ŽENEVA, 12. lipnja 2004. (Hina/AFP - Glavna tužiteljica Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte nada se da će bivši čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić biti uhićen do kraja mjeseca, prema izjavama koje je u subotu prenijela švicarska novinska agencija ATS.

"Imamo dobrih razloga da mislimo kako će nam Radovan Karadžić biti izručen do 29. lipnja", kazala je za ATS Carla del Ponte, dok je u petak boravila u svom zavičaju, talijanskom kantonu Ticino na jugu Švicarske.

Službena predstavnica glavne tužiteljice Haaškog suda Florence Hartmann kazala je za AFP da je Karadžićevo uhićenje jedina prigoda za Bosnu da uđe u NATO-ovo Partnerstvo za mir na summitu te organizacije u Istanbulu 28. i 29. lipnja.

Koncem svibnja glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer ocijenio je da su izgledi Bosne da uđe u to predvorje NATO-a "gotovo na ništici", zbog nesuradnje s Haaškim sudom.

Više od osam godina nakon svršetka rata u Bosni (1992-1995.), Republika srpska (RS, srpski entitet u Bosni) nije bila kadra da uhiti nijednog od pet optuženika za koje ICTY drži da borave na njezinu teritoriju.

Početkom travnja NATO-ove Stabilizacijske snage u Bosni (SFOR) nisu uspjele u operaciji uhićenja Radovana Karadžića na Palama, njegovu bivšem uporištu nedaleko od Sarajeva.

Što se tiče bivšeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića, Carla del Ponte misli da se on skriva u Srbiji i tvrdi da njegovo uhićenje "ovisi o srbijanskoj vladi".

Početkom svibnja predsjednik ICTY-ja, američki sudac Theodor Meron poslao je pismo UN-ovu Vijeću sigurnosti u kojemu upozorava na nedovoljnu suradnju Beograda sa Sudom.

Sudac Meron je istaknuo da bi nedostatak suradnje Beograda mogao onemogućiti Sud da završi rad u roku koji mu je postavio UN. Žalbeni se postupci u načelu trebaju završiti 2010.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙