FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SABORSKO IZASLANSTVO U POSJETU MAKEDNOSKOM SOBRANJU

ZAGREB, 11. lipnja 2004. (Hina) - Izaslanstvo Odbora za vanjskupolitiku Hrvatskog sabora boravi u višednevnom službenom posjetuMakedoniji na poziv Vanjskopolitičke komisije makedonskog Sobranja,priopćila je Saborska služba za odnose s javnošću.
ZAGREB, 11. lipnja 2004. (Hina) - Izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora boravi u višednevnom službenom posjetu Makedoniji na poziv Vanjskopolitičke komisije makedonskog Sobranja, priopćila je Saborska služba za odnose s javnošću.

Hrvatski parlamentarci predvođeni Nevenom Juricom razgovarali su s makedonskim kolegama o bilateralnim odnosima i zajedničkim vanjskopolitičkim prioritetima: punopravnom članstvu u EU-u i NATO-u te o političkim, sigurnosnim i gospodarskim prilikama u jugoistočnoj Europi.

Makedonske parlamentarce, koje je predvodila Teuta Arifi, posebno su zanimala hrvatska dostignuća u približavanju EU.

Jurica je izvijestio makedonske kolege da Hrvatsku očekuje dobivanje statusa zemlje kandidata i datuma za početak pregovora na EU na ministarskom zasjedanju u Bruxellesu 17. i 18. lipnja.

Napredujući prema Europskoj uniji Hrvatska ne bježi iz regije nego želi biti most koji će ove prostore povezivati s EU, rekao je Jurica i dodao da je zato dragocjena suradnja s Makedonijom te da će Hrvatska svoja iskustva rado prenijeti Makedoniji.

U razgovoru hrvatskih parlamentaraca s Ljupčom Jordanovskim, predsjednikom Sobranja Makedonije, istaknuta je tradicionalno dobra suradnja i bliski odnosi Hrvatske i Makedonije.

Čestitajući Hrvatskoj na ubrzanom približavanju EU-u, Jordanovski je naglasio da uspjeh svake pojedine zemlje iz regije predstavlja uspjeh i ostalih zemalja te da primjer Hrvatske predstavlja poticaj ostalima.

Tijekom boravka u Makedoniji hrvatski parlamentarci posjetili su sveučilište u Tetovu čiju je izgradnju i opremanje financirala Europska unija, a razgledali su i turističke i povijesne znamenitosti Ohrida i Bitole.

Na kraju boravka u Makedoniji izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora razgovaralo je i s Fuadom Hasanovićem, zamjenikom ministrice za vanjske poslove.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙