FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GOETTWEIG: O DALJNJOJ IZGRADNJI UJEDINJENE EUROPE

GOETTWEIG, 6. lipnja 2004. (Hina) - U samostanu Goettweig u DonjojAustriji završio je trodnevni Europski forum "Wachau 2004." podnaslovom "Europa 25-orice - nove perspektive za regionalnopartnerstvo", na kojemu je u nedjelju govorio grčki premijerKonstantinos Karamanlis o temi "Europa je budućnost", a završni govorodržao je austrijski savezni kancelar Wolfgang Schuessel.
GOETTWEIG, 6. lipnja 2004. (Hina) - U samostanu Goettweig u Donjoj Austriji završio je trodnevni Europski forum "Wachau 2004." pod naslovom "Europa 25-orice - nove perspektive za regionalno partnerstvo", na kojemu je u nedjelju govorio grčki premijer Konstantinos Karamanlis o temi "Europa je budućnost", a završni govor održao je austrijski savezni kancelar Wolfgang Schuessel.

Grčka podupire Hrvatsku na njezinom putu u EU, rekao je grčki premijer Karamanlis odgovarajući na pitanja postavljena na konferenciji za novinare u samostanu Goettweig.

Pozitivno je ocijenio postignuti napredak i hrvatske korake u približavanju EU. "Vjerujem da će hrvatski put u EU biti dodatni poticaj i primjer državama u regiji da se Balkan, kao regija rata, nestabilnosti i različitosti, pretvori u zonu mira, blagostanja i suradnje", kazao je grčki premijer Karamanlis.

Austrijski savezni kancelar Wolfgang Schuessel u završnom govoru na Europskom forumu izrazio je nadu da će se za 14 dana postići suglasnost oko europskog ustava, a ako se to ne dogodi, rekao je, "to će biti udarac za Europu 25-orice koja to nije u stanju provesti".

Govoreći na plenarnoj sjednici o zaključcima radne skupine o sigurnosti, predsjedatelj Europskog foruma u Dublinu senator Maurice Hayes naglasio je kako je terorizam velika prijetnja koja se mora zajednički učinkovitije spriječavati. Dodajući da se terorizam može bolje spriječiti policijskim metodama nego vojnim - konvencionalnom vojnom snagom, napomenuo je kako je najučinkovitije suzbijanje terorizma suzbijanje njegovih korijena.

Irski senator Hayes zauzeo se za pojačanu suradnju sa susjedima proširene Europske unije. "Novim susjednim državama EU treba pomoći na putu razvoja stabilizacije i napretka u postizanju zajedničkih vrijednosti i učinkovitije s njima surađivati u suzbijanju terorizma, trgovine ljudima i drugih oblika kriminala, kako bi se osigurala sigurnost građana", rekao je irski senator Hayes u Goettweigu.

Europski forum Wachau održava se jedanput godišnje u organizaciji austrijskog ministarstva vanjskih poslova i pokrajinske vlade Donje Austrije. Forum okuplja visoke dužnosnike i predstavnike država zapadne i istočne Europe koji su u zajedničkoj europskoj kući, a ove godine i predstavnike Hrvatske, Bugarske, Norveške i Turske.

Intelektualna i politička snaga Europe jasno je prepoznala mjesto Republike Hrvatske koja se "mora naći u sljedećem krugu proširenja Europske unije", ocijenio je hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul koji je sudjelovao u subotu u radu tog međunarodnog skupa i čiji je govor prema reakcijama domaćina i sudionika posebno zapažen i pozdravljen.

Snažno je izražena jasna poruka Europskom vijeću da dade status kandidata i datum za početak pregovora između Hrvatske i EU, a potvrđen je i kontinuitet austrijske potpore afirmaciji europske perspektive Hrvatske.

Naglašeno je da Europa mora rasti zajedno sa svojim regijama različitosti jer su one odlučujući mostovi procesa ujedinjenja.

"Ovakvi skupovi su za RH važni, posebice u ovom trenutku kad se može prepoznati općenito raspoloženje prema dobivanju statusa kandidata, a može se utjecati i na završne radnje oko odluke Europskog vijeća", izjavio je u nedjelju u samostanu Goettweig predsjednik saborskog Odbora za europske integracije Neven Mimica, naglasivši da je hrvatska "diplomacija iskoristila izvrsno tu prigodu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙