FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 11. lipnja 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 11. lipnja 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

LOS ANGELES - Američki pjevač i pijanist Ray Charles kojega su nazivali "genijem soula" umro je u četvrtak u 73. godini, nakon pogoršanja bolesti jetre od koje je bolovao. Legendarni pjevač, koji je bio slijep od sedme godine, umro je u svojoj kući na Beverly Hillsu, okružen članovima obitelji i prijateljima. Ray Charles 13 je puta osvojio Grammy, najugledniju glazbenu nagradu u Sjedinjenim Državama, a proljetos je u Los Angelesu održao svoj desettisućiti koncert. Ray Charles je oslijepio u djetinjstvu, zbog glaukoma, u adolescentskoj dobi ostao je bez roditelja, a "snagu za život" pronašao je u glazbi. Pjevač i skladatelj promukla glasa koji je svjetsku slavu stekao pjesmama "I got a woman" i "What'd I say", nastavio je nizati uspjehe s "Georgia on my mind", "Hit the road Jack" i "I can't stop loving you".

SEATTLE - Znanstvenici su iz broda imali rijetku priliku gledati podvodnu erupciju vulkana koji je rigao kamenje i zamutio vodu na dubini od šestotinjak metara. Podmornica s kamerom uhvatila je erupciju na rutinskome istraživanju podmorskih vulkana sjeverozapadno od Sjevernih Marijanskih otoka. Novootkriveni vulkan nazvan je "Brimstone Pit", a uočen je u sklopu 21-dnevne ekspedicije američkih i kanadskih znanstvenika koji proučavaju podvodne vulkane i život u moru. Robotska podmornica bez ljudske posade bila je blizu ruba vulkana kad je odjednom golem podvodni oblak narastao i požutio, što je dokaz postojanja sumpora. Podmornica je tada pogođena stijenjem što je izlijetalo iz vulkana. Podvodni vulkani nisu rijetki, kažu znanstvenici, i takvih je sedamdeset posto svih vulkana na Zemlji, ali teško ih je proučavati zbog dubine i vrućine.

PARIZ - Nekadašnju francusku filmsku zvijezdu Brigitte Bardot (69) osudio je u četvrtak kazneni sud u Parizu na novčanu kaznu od 5000 eura zbog poticanja na rasnu mržnju u njenoj najnovijoj knjizi objavljenoj 2003. godine - "Krik u tišini". Brigitte Bardot tužio je Pokret protiv rasizma, a za prijateljstvo među narodima. Nakladnik Rocher također je kažnjen novčanom kaznom od 5000 eura, uz odštetu i kamate. "Nemamo se više pravo zgražati kad ilegalci ili sirotinja profaniraju i zauzimaju naše crkve kako bi ih pretvorili u ljudske svinjce, ostavljajući svoje izmete iza oltara, obavljajući nuždu uz stupove, zaudarajući pod posvećenim svodovima", piše u spornom odlomku zvijezda nekada velike filmske uspješnice Rogera Vadima "I Bog stvori ženu".

TOKIO - Kostur Japanca, obučenog u pidžamu, pronađen je u praznome stanu u Tokiju i to dvadeset godina nakon njegove smrti. Kostur je pronađen kada su radnici ušli u stan tokijske zgrade predviđene za rušenje, za koji se vjerovalo da je prazan. Kostur muškarca pronađen je na krevetu, a na kuhinjskome stolu radnici su pronašli novine s datumom - 20. veljače 1984. godine. Policija vjeruje da se muškarac, djelatnik građevinske tvrtke koja je izgradila tu zgradu 1973. godine, preselio u taj stan nakon što je zgrada ispražnjena jer je građevinska tvrtka bankrotirala. Muškarac, tada star 57 godina, rastavljen, jednostavno je prije dva desetljeća prestao dolaziti na posao, ali nitko od njegovih suradnika ni rođaka nije policiji prijavio njegov nestanak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙