FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCHROEDER UOČI OBILJEŽAVANJA OBLJETNICE "DANA D": MANJE GOVORITI O KRIVNJI, VIŠE O ODGOVORNOSTI

PARIZ, 4. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Njemački kancelar GerhardSchroeder je u intervjuu za subotnji broj dnevnika "Le Figaro" kazaoda bi trebalo manje "govoriti o krivnji", a mnogo više od"odgovornosti" prema budućim generacijama uoči obilježavanja Dana D uNormandiji.
PARIZ, 4. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Njemački kancelar Gerhard Schroeder je u intervjuu za subotnji broj dnevnika "Le Figaro" kazao da bi trebalo manje "govoriti o krivnji", a mnogo više od "odgovornosti" prema budućim generacijama uoči obilježavanja Dana D u Normandiji.

"Ne radi se o negiranju odgovornosti ili krivnje. Sjećanje na prošlost treba uvijek ostati živo ako želimo izgraditi miroljubivu Europu. Potrebno je manje govoriti o krivnji, a mnogo više o odgovornosti prema budućim generacijama", kazao je njemački kancelar koji će prisustvovati svečanosti obilježavanja "Dana D".

"Uvjeren sam da je dobar izbor prihvatiti ovaj poziv na čemu sam jako zahvalan", rekao je Schroeder koji je inače prvi njemački kancelar koji će sudjelovati na ovoj svečanosti.

Schroeder je dao intervju i za France 3 u kojem je izjavio kako "osjeća stid" zbog masakra kojeg je izvela SS divizija u mjestu Oradour-sur-Glane 10. lipnja 1944. godine.

Desetog lipnja 1944. godine 642 stanovnika Oradoura-sur-Glane, od kojih je bilo 207 djece, masakrirali su pripadnici SS divizije Das Reich.

Govoreći o obilježavanju obljetnice savezničkog iskrcavanja u Normandiji, Schroeder je kazao kako ona pokazuje da je "konačno premošćeno ono što je razdvajalo Francusku i Njemačku i pokazuje da zajedno Njemačka i Francuska žele ići naprijed u Europu"

Dvadeset šefova država i vlada među kojima je i Schroeder prisustvovat će na poziv francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca međunarodnoj svečanosti u Arromancheu, gdje su se savezničke postrojbe iskrcale 6. lipnja 1944. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙